Снимка: Impact press group

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор в парламента за избора на членове на Сметната палата, които прераснаха в дебати за „живота“ на кабинета и кое управление се е представило по-зле – това на ГЕРБ или настоящото. Дебатът около избора на членове на институцията се сведе до това дали те да бъдат избрани или не предвид предстоящата оставка на правителството и задаващите се предсрочни избори.

Това накара председателят на НС Михаил Миков да вземе думата и да обяви, че „днес тук тържествува дух на деинституционализация“.

Още по темата
„Вместо да обсъдим качествата на хората, които са пред нас, обсъждаме дали да се избира или не състав на Сметната палата. В България последните няколко години има пълзяща деинституционализация и разпад на държавността, има поставяне на частни политически интереси пред нормалното функциониране на институциите“, ядоса се Миков.

Той попита кое дава гаранция, че следващото НС ще е по-легитимно от настоящото. Председателят на НС беше категоричен, че такъв дебат и реплики от рода „вие утре няма да съществувате“ отвращават хората.

Днешната дискусия е доказателство, че България е в дълбока институционална криза, отсече Миков.

В началото на дебатите депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев, който смята да подаде оставка като депутат веднага след гласуването, призова колегите си да не подкрепят избора за членове на Сметната палата.

Кадиев се аргументира с това, че не се гласуват седемгодишни мандати, когато се очаква оставка на правителството до дни. Той посочи и че очевидно след три месеца предстои „нов закон и нова смяна“.

Диана Йорданова от ГЕРБ пък призова кандидатите за членове на Сметната палата да си подадат оставките. Според нея управляващите нямат право да гласуват назначаването им.

Тя настоя правителството „да си стегне багажа“ и да подаде оставка и заяви, че то е „заченато в грях".

Татяна Буруджиева от левицата пък обвини ГЕРБ, че за тях институциите нямат никакво значение. „Вие искате да не работи Сметната палата, защото така е най-добре, ако може никой да не ви контролира какво правите“, ядоса се тя.

„Вас ви махнаха със самозапалвания и тежки протести, отидохте си, бягайки“, допълни Буруджиева.

Цвета Караянчева призова управляващите да проявят разум и да четат какво е казал премиерът Пламен Орешарски на пленума на БСП вчера. По думите й Орешарски казал, че кадрите на БСП и ДПС са „много лоша проба“ и резултатът от тяхната работа бил по-лош от този на кадрите ГЕРБ.

Янаки Стоилов се възмути и заяви, че думите на Орешарски били „Не бяха достатъчни промените в администрацията“ и още, че не всички предложения, направени от партиите, се оказали достатъчно обосновани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase