Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев ще свика извънреден Консулативен съвет по национална сигурност следващия вторник.

Като резултат от този КСНС държавният глава се надява да има дата за избори, която е работеща както за политическия елит, така и за гражданите.

Oще по темата
По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за предсрочни избори незабавно – до края на юли.

По този повод Плевнелиев каза, че не би коментирал думите на политическите лидери, но очаква отговорно отношение от всеки един от тях в този момент. Не става въпрос само за дата за избори, още повече за дата за избори, която е изгодна на един или друг, но по никакъв начин не е изгодна на българския народ, каза Плевнелиев.

По думите му става въпрос и за референдума за изборните правила, и за начина, по който ще стигнем до следващите избори. Най-важното е, че тези избори не са самоцел, те не трябва просто да бъдат проведени, те са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие, отбеляза държавният глава. 

Попитан дали е готов със служебен кабинет, Росен Плевнелиев каза, че ще се отнесе максимално отговорно към своя ангажимент за съставяне на служебно правителство. Той допълни, че е прекалено рано към момента да се раздават постове за служебно правителство и има много по-важни неща за вършене.

Държавният глава се надява още на заседанието на КСНС да се постигне съгласие за процедура за избор на български еврокомисар, както и за важни реформи и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани.

За пример той даде проекта "Южен поток" и спрените еврофондове по две оперативни програми.

Президентът допълни, че те могат да станат и четири, позовавайки се на информация от ЕК, че още две оперативни програми са напът да бъдат спрени - "Транспорт" и "Конкурентоспособност".

Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент, подчерта Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

pat

преди 9 години

vse edno kakvo svikva bg prezident.narkoagentite na dps sa bulgarski evrodeputati v ep. i za kakvo? i zasto? kakva e polzata na bg narod i na bg darjava ot narkoagentite - evrodeputati na dps v ep?! nyakoi ot tyah da vi e kazal?! da potvardyat kriminalnoto dosie na bg darjava v sveta?!

49

IZBORI

преди 9 години

HAIDE DA SE OBZALOJIM CHE NIAMA DA IMA ZADALJITELNO GLASUVANE!

48

777

преди 9 години

Изборите трябва да са три в едно. Трябва да избираме и президент,този не мога да го гледам вече.

fallback