Георги Първанов. Снимка, архив Булфото

Хората би трябвало да излязат да гласуват, когато видят промени в политиката. Това каза Георги Първанов на пресконференция след провеждането на Национален съвет на АБВ.

По думите му няма нищо лошо в това да се търсят механизми да се увеличи участието на по-голяма част от избирателите, за да се елиминира влиянието на купения вот, но това не бива политическият дебат в момента да се изчерпва с тази тема.

Още по темата

Миналата седмица от ДПС поискаха провеждане на предсрочни избори. Лидерът на движението Лютви Местан заяви, че анализът на резултатите от евровота показват, че правителството не може да изпълни мандата си. От своя страна БСП бяха изненадани, но приеха с идеята. Те обаче заявиха, че не са съгласни с незабавното провеждане на изборите и поискаха задължително гласуване.

"Отговорността в политиката е партиите да започнат да правят реални политики", допълни още Георги Първанов. "Темата за задължителното гласуване, заедно с въпроса кога да бъдат проведени изборите изчерпва политическия дебат в момента. За мен това не е нормално. Ние искаме да видим политически дебат, сега, в контекста на започващата политическа кампания", заяви Първанов.

Според него въвеждането на задължителния вот не трябва да се случи само с промяна в Изборния кодекс, защото винаги може някой да го атакува в Конституционни съд и да го събори и се обяви за промяна в Конституцията.

По въпроса за датата на предсрочни парламентарни избори Първанов заяви, че позицията на АБВ е за бързи, но не прибързани избори.  Той е категоричен, че правителството е в агония и това не бива да продължава прекалено дълго. Датата има значение от гледна точка на изборния процес, обясни Първанов. Той обаче смята, че време за предсрочния вот в началото на септември е изгодно и би обслужило само „майсторите на технологията Цветанов и Пеевски”. Първанов е категоричен, че партии и коалиции, които държат на коректност, както АБВ, имат нужда от малко повече време, за да стигнат до хората с идеите си и да спечелят доверието им.

Георги Първанов предложи да се изработи декларация за национално съгласие. Идеята е да се разшири територията на съгласието между партиите, използвайки територията на Президентството. В тази декларация би трябвало да залегнат няколко ключови въпроси - бюджет 2015, развитието на българската енергетика и промени в изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase