Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, които са на посещение в България. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обмени мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По отношение на енергийната сигурност беше подчертана енергийната уязвимост на страни като България от един доставчик на енергоресурси, което изисква повече свързаност на регионално и европейско ниво и диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка.

Още по темата

Президентът потвърди позицията си в подкрепа на изграждането на проекта „Южен поток“, но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа.
 
Президентът Плевнелиев и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна.

Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

„Украинският народ има право сам да определя бъдещето си“, категоричен беше Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които по думите му бяха нарушени с анексирането на Крим. „Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности“, подчерта президентът.
 
Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.
 
Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също беше подчертана по време на разговора.

Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. долара за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.
 
Сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на държавния глава по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase