Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента, след като лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за въвеждане на задължително гласуване.

Според Станишев това го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите. По думите му, за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи.

Oще по темата
„Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям, техните щения въобще не ме интересуват", заяви в отговор Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

„Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например както видяхте във Франция -  70–80%, излизат хората, гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът", добави лидерът на ГЕРБ.

Към август 2013 година в света има 22 държави, където е въведено задължително гласуване, показват данни от CIA Factbook. От тях едва 10 прилагат задължението на практика. Десет от общо 30-те страни, попадащи в Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), имат въведена някаква форма на задължително гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

193

ляв избирател

преди 9 години

Никой не може да ме задъли да гласувам,ако не желая,защото гласуването е право/по конституция/,а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ.Нека преди да се изказват партиините лидери,да го съгласуват с юристи,които поне са прочели Конституцията.Прочетох,че г-жа Цецка Цачева е подкрепила лидера си,а дали е прочела какво пише в главния закон.

192

КИРИЛ СОФИЙСКИ

преди 9 години

БЪЛГАРИТЕ ПЪК ИСКАТ 100% МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ! АМА НИКОИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ , А ВСЕКИ ОБЯСНЯВА ТОЙ КАКВО ИСКАЛ! ТОВА ПЪК БЪЛГАРИНА НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА !

191

Спеца

преди 9 години

Тоя пак лъже като дърт *** !Уж съгласен за промяна в Конституцията и ще видите как в последния момент ще се изметне и ще угоди на ДПС да не се променя текста!Договорил се е с фесовете и сега ще се усети , че ще загуби много !Хитрата сврака с двата клака !

fallback