Снимка: архив, Булфото

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не вярва, че заради "Южен поток" на България се спират пари по оперативни програми.

"Чувам коментарите и на президента Плевнелиев, и на опозицията, че едва ли не заради "Южен поток" започнаха да ни се спират оперативни програми. Аз лично не вярвам в това, считам, че ЕК винаги е действала обективно и задачата ни е всичко да бъде изчистено", коментира Стойнев, след като беше изслушан по актуални теми в икономическата комисия в Народното събрание.

Още по темата
"Южен поток България" не е публична, а проектна компания, не харчи публични средства, затова и няма нарушение на правилата за провеждането на търговете за избор на изпълнител на проекта, изтъкна Стойнев.

"Южен поток България" е съвместна собственост на Газпром и Българския енергиен холдинг (БЕХ), припомни още Стойнев и допълни, че държавата не плаща за реализацията на проекта, но ще се съобразим с изискванията на Европейската комисия.

Стойнев беше категоричен, че процедурата на ЕК не го притеснява и страната ни може да отговори така, че тя да бъде спряна.

Министърът коментира още, че няма информация за спиране на средства по ОП "Конкурентоспособност". По време на изслушването в комисията обаче той призна за пет проекта по тази програма, които се проверяват от Европейската сметна палата. Одиторите са изискали още информация по тези проекти, които са били одобрени в периода 2010 -2011 година.

Новата програма за подкрепата на конкурентоспособността на бизнеса вече е одобрена от правителството и изпратена в Брюксел за съгласуване. Надеждата на Драгомир Стойнев е програмата да бъде одобрена бързо и от септември да тръгне и първата мярка по нея. Желанието на бизнеса е това да бъде за технологична модернизация.

По време на т.нар. "блиц контрол" в икономическата комисия Стойнев коментира, че Министерството следи внимателно ситуацията в Русия и Украйна, но на този етап няма информация за отказани чартърни полети от Русия, нито притеснителни данни от туроператорите, обясни още министърът.

Ситуацията е деликатна и се търсят начини за излизане на нови пазари. Затова и правителството е отделило пет пъти повече средства за реклама и участваме в повечето туристически изложения по света, каза Стойнев.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase