Форумът във Варшава. Снимка БТА

Украйна ще търси решение за правата на малцинствата, в това число и за българската общност. Това стана ясно на срещата между президента Росен Плевнелиев и избрания за държавен глава на Украйна Петро Порошенко на форума във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.
 
Новият президент на Украйна Петро Порошенко е поел ангажимент, че след встъпването си в длъжност „ще се отнесе много сериозно към правата на българите в страната и ще търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти".

Пред журналисти в полската столица Плевнелиев е заявил, че Порошенко е много тясно свързан с българската общност в Украйна, има топли чувства към българите, а предизборната му кампания завършила в Болград.
 
По време на срещата си двамата са обсъдили и ситуацията в Украйна.

Плевнелиев е заявил, че през 21-ви век не би следвало да се подклажда напрежение в съседни държави, а да се работи за доверие и сигурност.

Според него кризата в Украйна налага светът и Европа да говорят с един глас. Опасността от санкции за Русия не е отминала и ако тя не признае изборите в Украйна и продължи да дестабилизира региони в страната, е възможно да се премине към налагане на нови санкции, включително и икономически, смята Плевнелиев.
 
Българският държавен глава е категоричен, че ЕС не може да толерира поведение на „агресивно налагане на нов ред, базиран на правото на силата и на неспазването на международните норми“.

След срещата между двамата стана ясно, че Плевнелиев ще посети в скоро време Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase