Делян Добрев. Снимка: архив, БулФото

Ще има и други наказания за “Южен поток”, прогнозира бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, след като ЕК настоя с официално писмо България да спре проекта за газопровод.

Още по темата
„Наказателната процедура по проекта „Южен поток” е във връзка с липсата на процедура по обществените поръчки за избор на изпълнител“, обясни Добрев пред Нова телевизия.

По думите му това е само първата такава стъпка от страна на Брюксел и най-вероятно ще има и други, свързани с неспазване на европейското енергийно законодателство.

„Управляващите трябва да прекратят моментално този фарс и да проведат открита и прозрачна обществена поръчка, за да няма наказания за България”, призова Делян Добрев.

Той прогнозира, че в рамките на месеци може да станем свидетели на съдебна процедура и многомилионни санкции за България.

Добрев посочи, че междуправителственото споразумение за газопровода е подписано от правителството на тройната коалиция през 2008 г., а кабинетът на ГЕРБ е взел само окончателното инвестиционно решение.

„Към споразумението от 2008 г. също има забележки от август 2013 г., но конкретният  повод за наказателната процедура е това, че миналата година правителството на Орешарски проведе един скалъпен конкурс с предизвестен край, защото фирмата, която обявиха преди седмица, се похвали на своя сайт, че е спечелила, три месеца преди да стартира т.нар. конкурс. Това е скандално и нямаше как да не бъде забелязано от Европейската комисия”, коментира бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase