Димитър Греков Снимка: архив, Булфото

Земеделският министър Димитър Греков заяви, че не се притеснява от факта, че името му е сред спряганите за смяна при евентуален ремонт на кабинета "Орешарски".

Всички министри работят на пълни обороти, така че хората да не усетят, ако има такава промяна, посочи той.  Според него едно име не означава нищо за земеделските производители, но е важна приемствеността в земеделието.

"Земеделското производство е устойчиво, консервативно и трябва да се развива бавно и постоянно", отбеляза Греков, който откри днес в Сливен Второто национално изложение по говедовъдство. В него участват близо двеста животни от 30 ферми, развъждащи черно-шарено говедо, кафяво говедо, родопско говедо, няколко европейски и местни автохтонни породи.

Министърът съобщи, че за новия програмен период е предвидена специална мярка за запазване и селекция на
българските породи животни, за тяхното утвърждаване и усъвършенстване, като добави, че в селекционния процес трябва да се вземе под внимание това, което се търси на пазара.

В земеделското министерство не са постъпвали сигнали за унищожени площи в страната заради падналите валежи през последните дни, изтъкна още министърът.

Той каза още, че се наблюдават всички язовири от национално значение, като засега валежите не превишават критичните норми, реколтата не е застрашена и обстановката е нормална.

Греков съобщи, че се работи за разширяване мрежата от станции за борба срещу градушките. През последните дни са били закупени над 2000 ракети за борба с градушките, а вчера Министерският съвет е одобрил допълнителни средства за още такива ракети. За цялата страна едва около 25 процента са площите, защитени от градушки, каза министърът. Той е поискал в новия план за развитие да бъдат предвидени още около 25 милиона лева, които да обхванат защитата на цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase