Снимка: Булфото, архив
fallback

Приемането на Закон за Великите стари столици на България предлагат Вежди Рашидов и група депутати от ГЕРБ.

Текстовете са внесени за разглеждане от Народното събрание и са публикувани на сайта на институцията.

За създаването на подобен закон преди няколко години настояваше и бившият президент Георги Първанов.

Депутатите предлагат културно-историческото наследство в Плиска, Преслав и старата част на Велико Търново да стане част от общ туристически продукт и културен маршрут.

Архитектурните комплекси се предвижда да са обект на специална държавна политика, осъществявана от Министерството на културата съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите.

Те трябва да бъдат обхванати от Национална стратегия за развитието на културата, общинските планове за развитие и устройствените схеми на защитените територии и културното наследство.

Предлага се държавата да предостави на общините, в които се намират старите столици, правото на управление на комплексите за период не по-малък от 10 години. Местните власти обаче, заедно с музеите, трябва да подготвят стратегии за управлението им, както и годишни програми за опазване и поддържане на недвижимите културни ценности и развитие на културния туризъм.

Общините ще са длъжни да създадат специални звена, които да се занимават с управлението на паметниците и да изготвят и специална програма за финансирането им. Специализираните звена ще трябва да поддържат и информационна система и архив, както и да изпълняват координиращи функции по изпълнението на програми и проекти.

Отделно се предвижда да действа и Обществен съвет за закрила на културното наследство към общината, който ще се назначава от кмета на съответната община.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

аз пък предлагам да се проведе референдум Преслав да бъде столица ,както е било

15

CVETA

преди 9 години

Много добра идея.Ще бъде страхотно,ако се реализира !

14

Не се сещам

преди 9 години

"Общините ще са длъжни да създадат специални звена, които ... да изготвят и специална програма за финансирането им." ... "Обществен съвет ..., който ще се назначава от кмета на съответната община."Ха, сега, сети се кого ще назначи кметът. Още едно "поприще" за развихряне на шуробаджанащината и партизанството и "нагушване" на свои хора.

fallback