Снимка: Булфото, архив

Приемането на Закон за Великите стари столици на България предлагат Вежди Рашидов и група депутати от ГЕРБ.

Текстовете са внесени за разглеждане от Народното събрание и са публикувани на сайта на институцията.

За създаването на подобен закон преди няколко години настояваше и бившият президент Георги Първанов.

Депутатите предлагат културно-историческото наследство в Плиска, Преслав и старата част на Велико Търново да стане част от общ туристически продукт и културен маршрут.

Архитектурните комплекси се предвижда да са обект на специална държавна политика, осъществявана от Министерството на културата съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите.

Те трябва да бъдат обхванати от Национална стратегия за развитието на културата, общинските планове за развитие и устройствените схеми на защитените територии и културното наследство.

Предлага се държавата да предостави на общините, в които се намират старите столици, правото на управление на комплексите за период не по-малък от 10 години. Местните власти обаче, заедно с музеите, трябва да подготвят стратегии за управлението им, както и годишни програми за опазване и поддържане на недвижимите културни ценности и развитие на културния туризъм.

Общините ще са длъжни да създадат специални звена, които да се занимават с управлението на паметниците и да изготвят и специална програма за финансирането им. Специализираните звена ще трябва да поддържат и информационна система и архив, както и да изпълняват координиращи функции по изпълнението на програми и проекти.

Отделно се предвижда да действа и Обществен съвет за закрила на културното наследство към общината, който ще се назначава от кмета на съответната община.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase