Достена Лаверн. Снимка: БТА

Кандидатът за евродепутат от БСП Достена Лаверн определи като техническа грешка преференциалния вот за Момчил Неков, който измести от първото място в листата лидера на партията Сергей Станишев.

Лаверн беше на пето място в лисата, но тя вероятно ще остане извън европарламента заради „феномена 15/15.

„Няма как един неизвестен да измести лидера на партията”, коментира Лаверн пред bTV.

Младият социалист Момчил Неков беше поставен в листата на левицата за евровота под номер 15 – числото, под което партията участва в изборите. Предполага се, че именно объркване сред избирателите е довело до големия брой бюлетини, в които Неков е избран преференциално, измествайки от първата позиция в листата лидера на БСП Сергей Станишев, а оттам и самата Лаверн. Неков все още не е обявил решението си дали ще замине за Брюксел.

Още по темата
Според Лаверн техническата грешка била предизвикана от неуредица в Изборния кодекс.

„Фактите говорят. Така изглежда логично – при нас преференцията сработва, защото сме втора политическа сила. Така се коментира и в медиите. А и хората смятаха, че аз съм сигурен евродепутат”, посочи още социалистката. Лаверн все пак уточни, че преференциалният вот е добра идея.

Тя обаче не се притеснявала от развоя на събитията – щяла да продължи да работи за лявата идея. „Дали в Брюксел, дали в Ню Йорк или Париж”, добави Лаверн. „По-важното е смисълът за тези избори, че участвах на едно високо място, че обикалях два месеца и видях на практика как се подготвят избори”.

Лаверн не призна червената партия за губеща след евровота. „Винаги партиите, които управляват, получават по-малък процент на европейски и местни избори. Хората така санкционират властта, избирателите са нетърпеливи”, коментира тя и допълни, че не очаква оставка на лидера на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase