Мая Манолова. Снимка: архив, БТА
fallback

Очевидно разяснителната кампания по отношение на това как ще се гласува за партия и за отделен кандидат не е била достатъчна, защото част от избиратели не са разбрали изцяло смисъла на преференцията. Това призна заместник-председателят на НС от БСП Мая Манолова, която е и основен автор на новия Изборен кодекс.

Тя добави, че е възможно да има и разговори по темата може ли да бъде променена бюлетината, за да няма объркване.

Оказа се, че при всички партии кандидатът с номер в листата, какъвто е бил и на партията, е получил преференции над прага от 5%.

Oще по темата
Има интересна тенденция за партиите, които имат номер от 1 до 17, при тях практически кандидатът, който има съответен на партията номер получава преференция, обясни Манолова.

Според нея явно част от избирателите са гласували втори път за партията в кръгчетата за префенцията и само партиите, които имат номера над 18, са се спасили от това.

Цялата тази шумотевица, особено с кандидата на БСП Момчил Неков, който заради преференциалния вот измести водача на листата Сергей Станишев, изигра своята роля на кампания постфактум и хората вече разбраха как се гласува, смята тя.

Манолова беше категорична, че това не е контролиран вот, както твърдят от ГЕРБ, защото в противен случай излиза, че и опозицията има купени гласове, тъй като и в нейната листа има преференции.

Неков сам ще реши дали да отиде в ЕП или не, върху него не е упражняван натиск да се откаже от мястото, заяви тя.

Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали ще отидат в ЕП, не е изтекъл, добави Манолова.

Според нея в листата на БСП няма хора, които да не са достойни и да нямат нужните качества да станат евродепутати.

Мая Манолова добави, че технически няма как в бюлетината да се напишат имената на всички кандидати, защото тя би била дълга няколко метра, макар е така би била по-разбираема за избирателите .

„Но да се отказваме от преференцията заради технически проблеми не е добър вариант“, заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Аналогия

преди 10 години

Представете си в германия да управляват наследниците на Хитлер, Химлер, Гьоринг и прочее. Защото в България точно наследниците и близките до тогавашната БКП управляват - Станишев, Борисов и т.н.Ние сме срам за целия свят!

114

уж-избирател

преди 10 години

Не знам дали материала е лош или грешката е заложена в алгоритъма. Сигурно е обаче, че нашите сегашни управници не са по-добри и достойни от нас. Вместо да си подаде оставката, че не се е справила с разясняването, г-жа Манолова настоява това да се документира като грешка и пак да си развява шапката /разбирай костюмчетата/. Вас ако ви пита човек трябва да гласуваме с боб и леща, та всички *** да си кажат мнението кой да управлява. Пък после ще си досипете зърна, колкото искате. А промяна кога?

113

НЕ МАНИПУЛИРАЙ

преди 10 години

До калинкиТЕ В БСП И ДПС СА СИ НЕ КАЛИНКИ,А ЗМИИ ИЗЕДНИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ! СТГА С ТАЗИ РУМЯНА ЖЕЛЕВА ЗА РАЗЛИКА ОТ МАНОЛОВА ЖЕЛЕВА СЕ ОТТЕГЛИ С ДОСТОЙНСТВО,ВЪПРЕКИ,ЧЕ ДОЛНОПРОБНО Я ОБРЪГАХА НАЙ-ВЕЧЕ БСП!ТИ ЖИЖ КОЛКО ГРАМОТНИ УПРАВНИЦ ИМАМЕ КАТО ДЕПУТАТА ПЕЕВСКИ,А ТУРЦИТЕ КАТО ОБЛАСТНИ УПРАВЛЯВАЩИ НЯМАМ ДУМИ?

fallback