Снимка: БТА
fallback

Работещите и учещите българи са гласували за ГЕРБ, пенсионираните – за БСП, а безработните – за ДПС, сочат данни от демографските профили на гласувалите, които бяха представени от „Галъп интернешънъл”.

Според данни от изследването 36.1% от работещите на пълна заетост българи са гласували за ГЕРБ, а 14.1% - за "Коалиция за България". Трета политическа сила тук е България без цензура, която събира 10.9% от гласовете на работещите българи.

Работещите на частична заетост също са предпочели ГЕРБ, показват данните. 28.3% от тях са гласували за партията на Бойко Борисов, като втора политическа сила тук става ДПС, която събира подкрепа на 19.2% от работещите на частична заетост. За Коалиция за България са гласували 14% от тези хора, а за България без цензура – 13%.

Учащите са дали най-голяма част от своята подкрепа отново за ГЕРБ – 26.9%. Следват България без цензура – 15.4%, ДПС – 14.2%, Реформаторски блок – 8,2% и АБВ – 7.2%. За Коалиция за България са гласували едва 6.5% от учащите, отчитат от „Галъп“.

Безработните и домакините са дали най-голяма подкрепа за ДПС, сочи статистиката. Сред хората без работа движението събира 34.9% от гласовете, следвано от ГЕРБ – 19.9% и БСП – 14.3%. Определилите се като домакини също масово са гласували за ДПС – 41.6%. Други 22.2% от тях са предпочели ГЕРБ.

Очаквано Коалиция за България е абсолютен лидер сред хората от третата възраст. 32.8% от пенсионерите са подкрепили социалистите срещу 25.1% за ГЕРБ. ДПС събира 10.2 на сто от техния вот, а България без цензура – 7.8%.

Според данните по етническа принадлежност най-голямата част от българите са гласували за ГЕРБ – 34.4%, Коалиция за България – 21%, България без цензура – 11.7% и Реформаторският блок – 7.9%.  ДПС е безспорен лидер сред определилите се с турска етническа принадлежност – 82.2%. Следват ГЕРБ с 5.5% и България без цензура – 3.8%.

Сред ромите първа политическа сила е ДПС, която събира 38,3% от вота им. Следва БСП с 27,3%, ГЕРБ с 12.3% и България без цензура с 9.7%, сочи изследването на "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

Калина Станкова

преди 9 години

ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ОСЪДИ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ КАТО ЦЯЛО !!! ОСОБЕНО ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ НА ХОРАТА !!! ДОРИ И НЕ НАЕМАТ КВАЛИФИЦИРАНИ ХОРА БЪЛГАРИ !!! НЕКА ИМА СЪД !!!

155

ганю

преди 9 години

и какво стана с неомъжените висшистки които гласуваха за бб ?

154

ПЪЛНИ

преди 9 години

Глупости !

fallback