Снимка: архив Булфото
fallback

Три фактора повлияха на отлива на избиратели при БСП, заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в ефира на БНР.

Oще по темата
Първият според него е визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Киев и позицията на БСП за Украйна, влизаща в остро противоречие с избирателите на партията. Вторият е факторът „Първанов“, довел не толкова до отлив на избирател, колкото до разколебаване сред партийните редици. Третият фактор е самият коалиционен характер на правителството, подчерта Колев.

Социологът коментира и разликата в прогнозираните от агенциите резултати и преброеното от ЦИК. Той посочи, че причината за това е разликата между декларативните нагласи и реалното политическо поведение. „Всички ви казват, че отиват да гласуват, но те реално не отиват“, каза Колев. Според социолога става въпрос не за отказ от БСП, а за загуба на категоричност.

Въпреки обяснението Кольо Колев се съгласи, че тази изненада е нанесла удар върху цялата гилдия. „Абсолютно всички колеги сега се чудят как се е случило това, правят се равносметки и се чудят какви нови методики да използват“, каза още той.

Колев посочи и разликите между „пиар агенциите“ и професионалните агенции. „Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат“, подчерта той. Според него агенциите измерват правилно нагласите на хората, но няма как да разберат дали тези нагласи ще се материализират в урните.

Във връзка със забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов социологът посъветва да се прочетат неговите прогнози отпреди изборите през 2013 г., когато е казал, че ГЕРБ ще спечели с минимална преднина, недаваща възможност за самостоятелно управление на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

господари на ефира

преди 9 години

Червен Кольо сопольо заслужава "златен скункс" а може би за него специално трябва да е кафяф, за щото се о.ка до ушите!

100

Анонимен

преди 9 години

Абе Кольо,нали ако беше написал нещо по различно,нямаше да ти платят..отдавна социолозите сте се превърнали в манипулатори ,а не в изследователи..И като ви гледам електората от бабички и неграмотници,колко от тях въобще знаеха че Вегенин е бил в Украйна,камо ли ,какво е казал там ..истината е една народа не иска ***,тзи ,които са се възползвали от строя са на изчезване ,а копелдаците им отдавна са из чужбина ..

99

П.Петров

преди 9 години

Бареков използва думи като "***", докато преди вота казващ "роми" и обикаляше *** махали с безносия Росен да обръщат кюфтетата и кебапчетата по скарите и да обещават по 30 лева на глас.Също така се изказа и за "незаслужения вот" за ДПС. йОвчев и Лейзиров да спрат да си чешат чепките и да наритат подчинените си да свършат малко работа по въпроса!

fallback