Герт Вилдерс. Снимка: Reuters

Холандската евроскептична Партия на свободата изненадващо е загубила подкрепа на изборите за Европейски парламент (ЕП) и е завършила едва на четвърто място, посочи екзит пол, представен от холандска телевизия късно снощи, предаде ДПА.

Подкрепата за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс е спаднала от 17 процента през 2009 г. на 12,2 процента, показва социологическото проучване на института "Ипсос", направено след края на изборния ден.

Холандският популист Герт Вилдерс претърпя съкрушително поражение на старта на изборите за европарламент, даден от Холандия и Обединеното кралство, които ще бъдат последвани днес от Чехия и Ирландия, съобщи Франс прес.

В момент, когато ЕС се възстановява трудно от неотдавнашната криза на еврото, около 400 милиона избиратели са призовани да изберат за 5-годишен мандат 751 депутати в ЕП.

Проевропейската ляволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6 процента, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто.

Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009 г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.

Във Великобритания нямаше екзит полове. Там гласуването приключи в 21 часа по Гринуич. Много сондажи обаче предричат, че там вотът ще спечели Партията за независимост на Обединеното кралство.

Тъй като в ЕС има 26 милиона безработни, антиимиграционната и антиевропейската риторика на популистите се очаква да улучи в десетката: евроскептиците биха могли да утроят броя на евродепутатите си и да спечелят 100 места, отбелязва АФП.

Първите официални резултати от тези избори, които ще се проведат в рамките на четири дни в 28-те страни членки, ще бъдат оповестени в неделя вечерта, когато затворят и последните избирателни секции.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase