Снимка: архив Булфото

Десет дни преди изборите за членове на Европейския парламент БСП и ГЕРБ получават еднаква подкрепа. За двете партии биха гласували по 18,3% от избирателите. Това показват данните от последното социологическо проучване на агенция Галъп, проведено между 8 и 15 май измежду 1011 пълнолетни граждани.

Социолозите измерват отлив от гласоподаватели от двете партии в сравнение с април. През миналия месец деклариралите подкрепа за БСП са били 20%, а тези за ГЕРБ – 20,9%. Наблюдава се и лек ръст при анкетираните, заявили, че няма да гласуват. Десет дни преди изборите те са били 30,2%, а през април техният дял е 29,1%.

За пореден месец разликата между двете водещи партии и останалите претенденти за евровота е значима. С малка преднина пред ДПС (7,1%) се нарежда коалицията България без цензура със 7,2%. Въпреки незначителната разлика от 0,1% партията на Бареков за първи път се нарежда като трета политическа партия в изследванията на социолозите от Галъп.

Оттам коментират, че въпреки преднината, ДПС е партията с най-стабилни изгледи да бъде трета политическа сила на евровота.

Реформаторският блок, АБВ, Атака и НФСБ със сигурност не биха вкарали евродепутат според прочуването. Реформаторите събират 3,8%, движението на Ивайло Калфин и Георги Първанов – 3,5%, а Атака 2,5%.

Според изследването Реформаторският блок и България без цензура са политическите сили, които бележат ръст в последния месец при декларираната за тях подкрепа.

Според изследването 44% от имащите право на глас ще отидат до урните на 25 май. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Що се отнася до преференциалния вот, едва една пета твърдят, че ще се възползват от тази възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase