Петър Чобанов. Снимка: Булфото

„Изпълнението на приходите от здравни осигуровки върви добре, ще бъде изпълнен планът за годината, т. е. ресурсът, който е обещан по бюджет, ще бъде осигурен на здравните заведения и като цяло на системата на здравеопазването. Това каза в Шумен министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Още по темата

На въпроса как ще бъде преодолян дефицитът в здравната система, свързан и с днешни протести на лекари, министър Чобанов отговори, че не обича да се меси в ресорите на колегите си, защото си има министър на здравеопазването, от друга страна и надзорен съвет на НЗОК, които работят съвместно за мерки "за дисциплиниране на системата" и за по-ефективно използване на средствата.

Ще видим какви резултати ще се постигнат по отношение на оптимизацията на системата и ще продължим разговорите в съответната посока, за да може нормално да функционира, уточни Чобанов.

По думите му през май да се говори колко ще е дефицитът в тази система, е рано, тъй като предприемането на мерки съответно трябва да води и до намаляването на този дефицит.

"Видяхте миналата година, че когато трябваше да се намесим, ние реагирахме и не оставихме болниците без пари, т. е. в края на миналата година се предприеха съответните мерки и независимо че поехме един бюджет в средата на годината, успяхме да отделим и подобен ресурс", каза Чобанов.

Смятам, че успяхме да накараме бизнеса да почувства държавата като партньор, добави той.

Като пример за казаното министър Чобанов посочи по-добрата комуникация с бизнеса, по-доброто възстановяване на ДДС, даването на възможност на бизнеса да разполага с по-добра ликвидност и по-добре да се планира дейността.

По думите му има възможност бизнес, който има временни ликвидни затруднения, да разсрочи задълженията си към данъчната администрация, да плаща частично старите си задължения при поемане на ангажимент, че ще плаща всички нови, така че да му остава разполагаем ресурс, с който да оперира.

Прекратихме възможностите за оказване на натиск от страна на държавата чрез данъчната администрация върху бизнеса, отбеляза Чобанов.

Той припомни, че преди няколко дни новото Звено за фискален контрол се раздели с двама свои служители, освободени дисциплинарно, тъй като не са изпълнявали добросъвестно своите задължения, т.е. показваме ясно, с конкретни знаци, че сме добър партньор на бизнеса и всичко, което правим, е за намаляване на "сивия сектор".

По-лоялна конкуренция също е част от комуникацията ни с бизнеса. Това са все важни неща, които дават възможност наистина този, който работи лоялно, който си плаща данъците - да се чувства по-добре, допълни министърът на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase