Румяна Бъчварова Снимка: архив, Булфото

Управляващите използват държавни институции и средства в предизборните си кампании, обвиниха от ГЕРБ.

Причината за това твърдение са изнесените заседания на правителството. „Всяка седмица правителството заседава в някои от регионите на страната - нещо, което не е правено досега,“, нападна управляващите Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Тя призна, че практиката на изнесените заседания е въведена от предишното правителството, но то е следвало правилото 45 дни преди избори да няма такива заради опасения, че това може да се тълкува като повод за отправяне на послания в предизборната кампания.

Още по темата
„Транспортът, залата, пребиваването едва ли са толкова колосална сума, но натрупана с времето, тя трябва да бъде отчетена като част от кампанията. Това е предизборна кампания с държавни средства“, обвини Бъчварова.

Според нея това е нерегламентиран начин БСП да направи собствените си избори и Сметната палата трябва да направи проверка на разходите за изнесените заседания и да ги отчете към кампанията на левицата.

В същото време от опозицията признаха, че имат опасения, че това ще се случи, защото Сметната палата вече е оглавена от Лидия Руменова, която е била съветник на лидера на БСП Сергей Станишев, когато той беше премиер.

„Тя си позволява да излиза с твърдения, които обслужват БСП и са насочени срещу ГЕРБ, а още няма избран колективен орган“, коментира Бъчварова.

Вчера Руменова обяви в интервю за в. „Преса“, че Сметната палата е била политическа слугиня. „По-добър пример за слугиня от изнесените поръчкови доклади за МВР и Авиоотряд 28 няма“, заяви тя.

„Очевидно целта й и на тези, които я одобриха в парламента, не е да прави независими одити. За одити, които са одитирани от екип от 8-10 одитора, с три нива на контрол на качеството, тя казва, че са били поръчкови“, подчерта Димитър Главчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Според него има политически натиск и върху работата на съда.

Повод за обвинението му стана делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов за за отказа му да разреши СРС, което се разглежда днес.

„Говори се от много места, че върху съдията е оказван натиск делото да се приключи до изборите“, заяви Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase