Пламен Орешарски и Ласло Андор Снимка: БТА
fallback

Еврокомисарят за заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, който е на посещение у нас, е похвалил и критикувал страната ни на среща с премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет.

След нея премиерът, който анонсира това, даде възможност на госта сам да съобщи подробности пред медиите, но такива не бяха дадени.

Едночасовата среща беше обобщена от двамата в кратки изявления за общо около 5 минути.

Премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че по-голяма яснота около пенсионната реформа у нас ще има наесен.

Министър-председателят е съобщил на еврокомисаря, че тя се ревизира в момента и се провеждат интензивни обсъждания със социалните партньори, за да има по-ясна визия по нея през есента и да се предприемат стъпки през следващата година.

Орешарски каза още, че с Ласло Андор са разговаряли за младежката безработица и програмите за заетост, за интеграцията на бежанците и на нашите малцинства, в частност на ромското малцинство, за структурната безработица.

Според еврокомисаря по заетостта е време за действия от страна на ЕС. Трябва да се справим с безработицата в много по-широк мащаб, каза той.

По думите му европейската икономика излиза от дълга рецесия, но безработицата продължава да бъде значителен проблем в редица държави, включително и в България.

Трябва да продължим с по-добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване, заяви еврокомисарят и допълни, че структурната безработица е проблем, който тревожи.

По думите му реализацията на младежката гаранция е много важна за България, защото дава допълнителна финансова подкрепа от ЕС. Както е известно, тя е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години получават конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

Европейският комисар за заетост, социални въпроси и социално приобщаване ще дискутира по-късно днес въпроси на младежката заетост с членове на парламентарните комисии по трудова и социална политика и по европейски въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Алекс

преди 9 години

Голяма дискусия са провели:- У вас май доста безработни има!- Ами доста са да.- И пенсионери също нали?- Има не е като да няма.- И Реформа за пенсионерите ли има?- Има, ама не е ясна още.- Радвам се, че имахме този полезен разговор!- И аз се радвам! Въпросът е обсъден и всички са доволни.

15

Анонимен

преди 9 години

"Еврокомисар хем ни хвали, хем ни критикува пред Орешарски "Тоя не може да ни хвали, още по-малко да ни критикува пред Орешарски. Може да критикува Орешарски пред нас - българския народ. Тия депутати не могат ли да се научат, че не народа им принадлежи и не са ни господари, а са просто едни хора избрани от нас и са там, за да си вършат задълженията и да служат на България и народа и, а не обратното - народа да им служи и слугува.

14

Анонимен

преди 9 години

25 ГОДИНИ само на реформи се НАСЛУШАХМЕ!!!Бях на 25 години когато скачах по площадите 1989!!Сега съм на 50 с две деца на 24 и 22 години,имам внуче на 1 година!!!РЕФОРМАТА ЗА МЕН СВЪРШИ!!АЗ СЪМ РЕФОРМИРАН!!!!ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ЗАТРИХТЕ С ВАШИТЕ РЕФОРМИ,НА РОДИТЕЛИТЕ МИ,МОЕТО И НА ДЕЦАТА МИ!!!!Орешарски,НЕ МУ ПРАВИ МЕТАНИ ДО ЗЕМЯТА ,А ГО ПИТАЙ:КОГА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЛЪЖНИЦИ В ЕС С ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ ДЪЛГ ЩЕ ЗАПОЧНАТ СВОЯТА РЕФОРМА,ВКЛЮЧВАЩА:ОРЯЗВАНЕ НА ЗАПЛАТИ,ПЕНСИИ,ВКАРВАНЕ НА СТРАНИТЕ ИМ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД!!

fallback