Снимка, Архив: Булфото

Необходимостта от реална реформа е факт в МВР. Затова днес в пленарна зала вече стигнахме до второ четене на закона за МВР, предложен от професионалното и политическото ръководство на министерството. Това каза пред ТВ 7 Красимир Янков, депутат от "Коалиция за България" и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Законът съдържа 170 члена и още 50 преходни и заключителни разпоредби – те са ангажимент за една радикална промяна в системата, допълни той.

Според ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, бивш директор на Националната служба за сигурност (НСС) в правителството на Иван Костов, новият закон за МВР се приема предизборно,с единствената цел да узакони политическите назначения в системата и да премахне напълно конкурсното начало при подбора на служители.

В отговор на позицията на Атанасов, Янков обясни, че по отношение на кадровата политика в МВР с новия закон е предложено да има конкурсно начало при постъпване в структурите на МВР, а кариерното развитие ще бъда на база обективни обстоятелства, свързани с ежедневната работа. Това ще бъде задача на Дирекция „Човешки ресурси“, допълни той.

По думите на Атанасов обаче за 20 години това е четвъртият изцяло нов закон за МВР, без реално да се налага подобна драстична регулация. Той атакува и друго изменение, предвидено в закона – правото на служителите в МВР да работят и на друго място, извън системата.

Според него едно от звената, където нерегламентирано се полага допълнителен труд, е Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). По думите на Атанасов служителите там получават по-големи възнаграждения извън работното си място и не се интересуват какво се случва в СОБТ, това доведе и до трагедията в Лясковец, при която по време на стрелба загина командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Янков обясни, че на второ четене от закона ще отпадне предложението за допълнителен труд на служителите от системата. Причината за отпадане е „заявката на нашите избиратели, с които ние сме в постоянна връзка“, мотивира се червеният депутат.

„Не очакваме опозицията да подкрепи новия закон, до момента те са предложили почти за всеки член алтернативно предложение, с което ще се опитат да забавят крайното приемане на закона“, смята Янков.

В новия закон е предложено главният секретар на МВР да бъде назначаван от министъра, а не от президента, както досега. Във връзка с това Янков разясни, че и до момента актът на президента е формален, главният секретар винаги е предлаган от професионалната гилдия и неговите качества са преценявани от професионалистите от МВР.

„Това е един ретрограден акт от прехода“, смята Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase