Снимка: архив, БулФото

„Дупката“ в хазната към края на март е 874 млн. лв., става ясно от данните на финансовото министерство.

Това е със 76 млн. лв. повече в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. Според ведомството причината са по-високите разходи по европрограмите и за пенсии.

Отрицателното бюджетно салдо се формира от дефицит по националния бюджет от 624,9 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 249,1 млн. лева.

Фискалният резерв към 31 март 2014 година е в размер на 5,9 млрд. лева, от които 5,1 млрд. лева са на депозити в БНБ и банки.

0,8 млрд. лева са очакваните вземания от европейските фондове за сертифицирани разходи, аванси и други. Към края на март 2013 година фискалният резерв беше 4,2 млрд. лева, допълват от Министерството на финансите.

От ведомството обявиха още, че възстановеният данък добавена стойност (ДДС) на бизнеса през първото тримесечие е в размер на 1,446 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година е възстановен с 61 млн. лева повече данък.

Само за март бизнесът в страната е получил 448 млн. лева под формата на възстановен ДДС. Сумата е съпоставима с изплатените през същия месец на миналата година суми – общо 464 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase