Снимка: архив, БТА
fallback

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Против него гласуваха 127 депутати от БСП, ДПС и „Атака”, а въпреки че бяха в пленарната зала народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването. Така окончателно измененията влизат в сила и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Oще по темата
С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март.

По искане на "Атака" между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше повишена на 5 години.

Заради това Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане в средата на април. Според него новите разпоредби на закона противоречат на Конституцията, както и на правото на Европейския съюз.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така, вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", написа в мотивите си президентът.

Тогава Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 9 години

А ТАЗ КУКЛА НА ОНЯ С ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ В ГЛАВАТА КОГА ЩЕ Я БУТНЕМ -КАТО НЕГО!!!....?

94

macintosh

преди 9 години

Вет5ото на Плевнелиев не струваше две стотинки. Толкова не струва и целия му президентски мандат, Да си подава оставката

93

Tiago

преди 9 години

Плевнелиев няма думата за нищо. Вместо да убеди депутатите, че има друг начин да бъде променен закона, то той налага безсмислено вето, които бива събаряно за нула време от страна на управляващите. Струва ми се, че може далеч по-добре да се представя, като президент.

fallback