Снимка: Булфото, архив
fallback

Оказа се, че и управляващи, и опозиция не се притесняват от отсъствията на депутатите от НС, макар че заради това се провалят заседания. За тях е важно качеството на работа на парламента, за което пък имат различни оценки.

Според Антон Кутев от БСП това Народно събрание е свършило много работа, но Димитър Главчев от ГЕРБ смята, че настоящият парламент не работи.

Oще по темата
„Този парламент свърши много неща, успахме да направим важни неща, да увеличим пенсиите, доходите, детските надбавки, реално тази година спря да расте и безработицата”, мотивира се социалистът по бТВ.

Главчев обаче настоя, че парламентът излъчва нестабилност.

„Тези вредни лъчи се отразяват и на другите институции, най-вече на правителството, което ползва слънцезащитен крем фактор 50, но не се знае докога”, коментира той.

Двамата обаче се оказаха противници на принципа депутатите да получават  една-трета от заплатите си, което е около 900 лева месечно, въпреки че не ходят на работа. Въпреки  това те обясниха, че това не може да се промени, защото така е записано в закона.

Според Кутев депутатите, които наистина не ходят на заседания, се броят на пръсти. Като пример посочи Делян Пеевски от ДПС.

„Има и друг, който идва за 5 минути, дава интервюта и си тръгва”, добави той по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Главчев обаче му отговори, че не са един и два случаите, в които Борисов стои сам в пленарна зала, за да даде глас за кворум, за да има заседание.

Кутев обяви в защита на мнозинството, че БСП и ДПС са 120 души и ако няма кворум, той не се събира заради няколко души.

"Кой болен, кой детето се разболяло. 5-6% болнични има и във вашата телевизия. Когато сме 120 и 6 човека излязат в болнични, резултатът е липса на кворум. БСП е там на 95% от хората всеки път, защото иначе не можем да започнем заседанието. Навсякъде има над 5% болнични, защото така е устроено обществото. 30% от депутатите са майки с деца. Аз моята майка не мога от един месец да я закарам на преглед в болницата. През цялото време ние поставяме тази тема в грешната светлина. Аз получавам три трети от заплатата си и ходя всеки ден на работа”, коментира той.

Според Главчев обаче болничните не трябва да са проблем, защото болниците не спират работа, като има много отсъстващи служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

БоСимеонов

преди 10 години

Димитър Главчев е рядко *** човек. Истинска находка. И заслужава да е член на ГЕРБ. В първите редици. И в зоопарка да почне работа ще храни тигрите с репички, пък него за парламента го питат как работел.

29

Иван

преди 10 години

Всички сте за махане от политическата сцена рано или късно това ще стане... ГЕРБ не ходиха толкова много време на работа и никаква не я свършиха..Дори и да бяха на работа те правиха всичко възможно да саборят парламента ,то не бяха протести ,не се регистрираха и прочие..за мен ГЕРБ абсолутно нищо не са свършили в този парламент...

28

Анонимен

преди 10 години

Празноглавчев пак е останал в сянката на Кутев, нещо нормално. Никога не са имали аргументи празноглавите герберуги.

fallback