Константин Пенчев. Архив: Булфото
fallback

Очевидно у нас има развит пазар на лични данни. Не знам откъде са ми взели имената и ЕГН-то, кой ме е подписал е друга тема. Това каза пред ТВ7 омбудсманът Константин Пенчев, след като вчера се оказа, че името му е в списъка на Национал-демократическата партия за регистрация за евроизборите, без самият той да знае.

Преди два дни стана възможно всеки гражданин да провери на сайта на ЦИК дали е участвал в подписка за регистрация на политическа партия, като проверката става чрез въвеждане на ЕГН.

Оказа се, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в тях.

Oще по темата
Според Пенчев тук става дума за подправяне на частен документ и това е престъпление по смисъла на НК, но по-страшното е, че в глобален мащаб може да се заобиколят законите. "Представяте ли си какви спекулации могат да станат, когато надпартийният омбудсман се окаже, че подкрепя тази или онази партия или инициативен комитет“, възкликна той.

Той е уверен, че на много хора в България им е ясно как става "това с личните данни и тези подписки".

Той повтори, че вчера е уведомил главния прокурор, ЦИК и Комисията за личните данни. По думите му Сотир Цацаров трябва да проследи до края този скандал. „Те трябва да намерят пробойната“, категоричен е омбудсманът.

Пенчев посъветва всички граждани, които попаднат в подобна ситуация, да сезират и трите органа, за да се покаже, че в България сме непримирими към подобни явления на злоупотреба с правата ни.

Пенчев съобщи, че вчера са му съобщили в неофициален разговор, че само една-единствена партия в България не е употребила такива фалшиви данни за своята подписка. Омбудсманът обаче отказа да съобщи името на партията, но уточни, че тя е голяма и е парламентарно представена. 

Той предложи ЦИК да излезе със списък и да каже от коя партия колко оплаквания за подобни нарушения има. „Но това, че всички са маскари, не значи, че не трябва да отидем да гласуваме“, категоричен е омбудсманът.

Той коментира и злоупотребата с лични данни от страна на различни финансови институции и факта, че на вратите ни тропат представители на колекторски фирми, без да имаме каквито и да било отношения с тях.

Пенчев беше категоричен, че те трябва да бъдат вкарани в някакъв регламент, а ако техен служител бъде заловен на местопрестъпление, трябва да има последствия както за него, така и за цялата фирма. Той даде пример и с мобилните оператори, където в договорите в общите условия е указано, че личните ни данни могат да бъдат давани на трето лице.

"Оказа се, че тези колекторски фирми се са регистрирали като администратори. От правна гледна точка те са изрядни", обясни той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

бай Иван

преди 10 години

И някои твърдят, че не сме развита пазарна икономика.

14

нимка

преди 10 години

Константин Пенчев не е етнически ***. Произхожда от интелектуално семейство и баща му е пострадал от Народния съд. Да наричане някого ***, вероятно е вие да не смеете да се погледнете в огледалото. Направете го.

13

vesko02

преди 10 години

Тотална излагация на политическата върхушка ,само не знам кога ще обвинят американския империализъм и ЕС за това.От друга страна отвращението отвлича вниманието от ежедневните усилия на обикновения човек да оцелява в българската джунгла.

fallback