Председателят на НС Михаил Миков по време на тържествената сесия. Снимка БТА

С изпълнение на националния химн започна тържествената сесия на парламента, посветена на 135 години от приемането на Търновската конституция.

В словото си при откриването председателят на НС Михаил Миков проследи историята на първата ни конституция и посочи, че нейните демократични корени са основа за днешното ни развитие.

„Търновската конституция не е подарена, тя е изстрадана и извоювана от борбите на народа. Търновската конституция е българско творение”, заяви Миков.

Тя обявява България за територия на свободата. И днес българската конституция съдържа най-богатата уредба и закрила на свободата като ценност, допълни той. Председателят на НС посочи, че приемствеността не е повторение на конституционни разпоредби, а продължение на една и съща идея, която запазва своята същност.

И днес помним и черпим сила от непреклонния дух на Търновската конституция. От силата, от волята за разбирателство в името на България на 16 април 1879 г. в Търново се създава този пръв учредителен акт на българската държавност, каза председателят на парламента Михаил Миков. 

"С отдалечаване от времето на приемането й историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат. Стареят годините, но не остаряват идеите и достойнствата й", заяви Миков.

Корените й тръгват от килията на Хилендарския манастир, преминават през легиите на Раковски през Възраждането, през Априлското въстание, посочи Миков. Вярно е, че проектът е представен от императорската канцелария, отбеляза той. Княз Дондуков-Корсаков изрично получава поръчение за основно мерило да има местните особености на страната и най-вече желанието на българския народ, припомни Миков.

Търновската конституция е изработена активно, на моменти бурно обсъждана, и приета от българското Учредително събрание, създадено от българските представители, подчерта Миков.

Той припомни, че дори и в най-мрачните години на политическата история на България идеята за народното представителство е останала  жива. Тя отразява не само патриархалните представи на българина за демокрация и справедливост, но е била онзи светъл сигнал за принадлежност към европейския свят, уточни той.

"Поклон пред делото и паметта на учредителите! Да живее българската Конституция!", завърши словото си председателят на 42-то Народно събрание.

Сред официалните лица на тържествената сесия са президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Пламен Орешарски и министри, Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на различни вероизповедания у нас, представители на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase