Снимка: ГЕРБ

Кметове от ГЕРБ се оплакаха пред депутати от политическата формация от държавни финансови репресии. Те настояват за среща с премиера Орешарски, за да му обяснят, че преди  евровота масово им се налагат т. нар финансови корекции за нарушения по проекти от ОП "Околна среда", информира БТА.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува управляващите, които по негови думи „брутално налагат корекции върху общините". Борисов коментира, че България губи над 800 млн. лева заради управлението на това правителство.
Кметовете от ГЕРБ смятат, че санкциите били налагани по неясни критерии, размерът за една и съща грешка за различни общини бил различен и това нарушавало принципа на равнопоставеност. „Сериозно сме притеснени, че се заформя "политическа бухалка" срещу кметове от ГЕРБ“, обяви депутатът Ивелина Василева. Тя добави, че вместо да поеме своята отговорност, държавата е предприела "брутална акция за налагане на финансови корекции в огромни обеми, които не са искани дори от ЕК".

Такива мерки са приложени в над 50 от общините, 70 процента от които се управляват от ГЕРБ, 10 на сто - от кметове от БСП, 10 процента -от ДПС, и 10 на сто - от други.

Това е ясен знак за некомпетентността на управляващия орган по ОП "Околна среда" и целенасочена политическа акция, посочи Василева.

На Столичната община са наложени финансови корекции по 7 проекта. Не сме съгласни с начина, по който това се прави, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че през 2012 г. два от проектите са одитирани от Европейската комисия, а почти всички са "минали" през одитната агенция без препоръки за финансови корекции. Вчера обаче в общината са получени писма за санкции, които общинарите щели да обжалват.

Фандъкова посъветва да се помисли за начина, по който да се решава всеки конкретен проблем, а не това да става по най-лесния път - като се натоварят кметовете.

Община Раковски е с финансова корекция 5 на сто заради изграждане на водния цикъл без никакви основания, информира кметът й Иван Антонов. Той се закани, че ще сезира ЕК какво се прави в България по ОП "Околна среда".

Водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че става дума за проекти, отнели години усилия. Той смята, че проблемът се прехвърля от болната глава към здравата, защото забележките на Еврокомисията са към управляващия орган на програмата в МОСВ, а не към кметовете, към които се прехвърля.

Около два и половина милиона българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник, добави Дончев. По думите му в най-лошия сценарий може да се стигне до там, че общините да имат финансови корекции 3-4 пъти по-големи от бюджетите ми.

Заради санкциите те не могат и да се разплатят със строителния бизнес, информираха от БСК. По данни на организацията общо задълженията към момента на общините към такива фирми са около 170 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase