Омбудсманът Константин Пенчев. Снимка: Булфото, архив

Националният омбудсман Константин Пенчен внесе в Конституционния съд (КС) искане за установяване на противоконституционност на членове от Закона за електронните съобщения, с които се нарушават правата на гражданите.

Още по темата
С промените в закона се задължават юридическите лица, осъществяващи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, да съхраняват всички данни, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност, отнасящи се до трафика на съобщенията, като се уреждат редът и условията за достъп до тези данни и лицата, които имат право на достъп до тях, припомнят от пресцентъра на омбудсмана.

С поправката в закона се въвеждат изискванията на Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. и изменение на Директива 2002/58/EО (Директива 2006/24/ЕО).

С искането си до КС омбудсманът напомня, че с решение от 8 април 2014 г. по съединени дела С-293/12 и С-594/12 Съдът на Европейския съюз (ЕС), разширен състав, обяви Директива 2006/24/ЕО за нищожна, поради несъответствие с разпоредбите на чл. 7, чл. 8 и чл. 52, параграф 1 от Хартата на основните права
на ЕС.

От това следва, че уредбата, с която изискванията на Директива 2006/24/ЕО са транспонирани в българското законодателство, а именно цитираните разпоредби на ЗЕС, противоречи на правото на ЕС и нарушава чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България, пише в жалбата на Пенчев.

Според омбудсмана събирането и съхраняването на данни за  трафика от абсолютно всички потребители на електронни съобщителни услуги за период от 12 месеца, с цел евентуалното използване на част от тези данни по отношение на ограничен кръг лица, неясно кога, за евентуалното разкриване на престъпления, е непропорционална и неоправдана намеса в правата на гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase