Бойко Борисов и Десислава Танева. Снимка: БТА

Народното събрание е пагубно за България, заяви в Ямбол председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му институциите са блокирани и единственото, което правят в момента, е да съставят анкетни комисии, "които да омаскаряват ГЕРБ и да тормозят президента“.

"Ако предсрочните парламентарни избори не се проведат заедно с тези за европарламент, е напълно безсмислено да се правят три-четири месеца по-късно и да харчим още пари. Нека тогава изборите да останат за 2015 г., за да видим как няма да вдигнат цената на тока и как ще продължат с популизма и лъжите си", допълни Борисов.

Според него сега българският бизнес е смачкан. "Цяла Европа вече излиза от кризата, докато ние отиваме на мястото на Гърция и Румъния, а бяхме давани за пример", каза лидерът на ГЕРБ . По думите му само за година двойно са намалели инвеститорите в България заради стратегията „Орешарски”. 

Борисов участва в кръгла маса в Ямбол на тема "Гори и свързани политики 2014-2020", организирана от сдружението ГЕРБ и фондацията "Ханс Зайдел".

Лидерът на ГЕРБ каза, че печалбите на държавните горски стопанства при управлението на ГЕРБ са били увеличени значително, а сега при управлението на БСП, ДПС и „Атака” печалбата е паднала два пъти. Той попита защо е премахната държавната горска стража и отговори на въпроса с въпрос: За да могат да крадат по-лесно ли?

„Ние направихме заплатите в горското от 600-700 лева на 1200 лева средна заплата, за да не крадат и да не си затварят очите горските. Купихме им нова техника, нови дрехи, за да хващат незаконната сеч. А сега чувам, че има стопанства, в които заплатите дори се бавят“, коментира той.

Председателят на ГЕРБ подчерта, че по времето на управление на неговия кабинет са били спрени всички заменки, а сега казуси като Карадере и Камчийски пясъци отново се размразяват. „Дойде техният кабинет и веднага в Министерски съвет пуснаха Карадере. Всички министри пускат и подписват и се правят на луди, заяви Борисов.

Той беше категоричен, че нито едно правителство не е направило толкова за горския сектор, колкото кабинетът на ГЕРБ. „Спирахме и променяхме всеки закон, за който имаше съмнения, че може да навреди на сектора. Спирал съм магистрали с месеци, за да местим блатни кокичета и двойки щъркели. А сега Тома Белев и еколозите мълчат за всичко, което се случва в горите, заяви Борисов.

Депутатът Десислава Танева също коментира, че управлението на горския сектор в страната се връща пагубно назад и в момента там нищо не се случва. По думите й по предварителни данни за 2013 г. печалбата на държавните горски предприятия е по-ниска с 2,5 пъти.

В края на 2012 година правителството на ГЕРБ остави 35 млн.лв. налични за изграждане на горска инфраструктура и горски пътища. Сега против всякакви законови норми тези пари не са оставени за горската система, а са преведени за други, неясни цели, а не по предназначенив, коментира още Танева. Тя допълни, че толкова пари никога не са били отделяни в помощ на горите в последните десетилетия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase