Омбудсманът Константин Пенчев. Снимка, архив Булфото
fallback

Омбудсманът Константин Пенчев е сред потърпевшите от злоупотреба с личните си данни при подписките за участие в евроиборите.

Той съобщи, че е открил, че данните му фигурират в подкрепа на ПП "Национал-демократична партия". Лидер на въпросната партия е настоящият независим евродепутат Димитър Стоянов, който замина за Европарламента от листата на „Атака” при предишния избор.

Oще по темата
Вчера стана възможно всеки гражданин да провери на сайта на ЦИК дали е участвал в подписка за регистрация на политическа партия, като проверката става чрез въвеждане на ЕГН.

Оказа се, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в тях. 

Пенчев коментира, че дори не е чувал тази партия, но щом тя има ресурса да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии.

Омбудсманът заяви, че по случая е сезирал главния прокурор, Комисията за защита на личните данни и ЦИК.

Според Пенчев определено става дума за престъпление и за промяната на няколко закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

N

преди 10 години

Интересно как така всяка партия която е получила нелегална подкрепа чрез данните на хората е свързана с БСП и ДПС.Много интересно,сега поне щом са на власт анархията и престъпността е сигурна.

6

Анонимен

преди 10 години

TO ZA TUI KOMUNISTITE SI GO NAZNA4IHA NA TOZI TAPANAR , ZA6TOTO TOI SAMIA NE ZNAE KADE SE NAMIRA . NEGOVITO EGENE SE RAKARVA KAT SOFIISKA 6AFRANTIA PRSD CENTRALNA GARA . TA KAKVO DA GOVORIM ZA NAS S POTURITE DETO TOZI 6TQL DA NI ZA6TITAVA . GOVNO MIRIZLIVO KOMUNISTI4ESKO

5

Анонимен

преди 10 години

мога ли да ги стдя за това че ми ползват личните данни ?Ако-да,за колко пари?

fallback