Снимка: Булфото, архив
fallback

До 14 април е срокът, в който граждани на държава-членка на ЕС трябва да подадат заявление, за да бъдат вписани в избирателните списъци, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Oще по темата
Във връзка с промяната в Изборния кодекс, която прие днес правната комисия в парламента - номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръг, Камелия Нейкова, също говорител на ЦИК, отбеляза, че това не е проблем.

„Ако бъде приета такава промяна, според нас не би имало проблем, доколкото техническият образец на бюлетината все още не е утвърден. Това трябва да се случи не по-късно от 30 дни преди изборния ден, дотогава ЦИК с решение ще определи техническия образец на бюлетината. Към настоящия момент няма някаква основателна причина за тревога дали ще е квадратче или кръгче”, коментира тя.

Вчера изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите, а от ГРАО вече са проверили подписите и на ГЕРБ, „Реформаторски блок”, „Синьо единство”, БАСТА, „България без цензура”, „КОД”, „Атака”, Коалиция за България, „АБВ”, „Българска комунистическа партия”, „Българската левица”, ДПС, „Национален фронт за спасение на България” и „Глас народен”.

Останалите са регистрирани служебно и ако ГРАО установи, че действителните подписи, които са представили, са по-малко от нужните, ще бъдат заличени.

ЦИК е приела решение, с което одобри правилата на обществения съвет като консултативен орган към ЦИК.

Съветът ще провежда заседания всеки вторник, той има право да участва в заседанията на ЦИК и да представя становища във връзка с въпросите, които се обсъждат.

„ЦИК прие решение относно условията и реда за участие на застъпници на кандидатите и за участието на представители на партиите и коалициите. Записани са сроковете, в които следва да бъдат заявени имената на пълномощниците или застъпниците и тяхното участие в деня на изборите и в заседанията на избирателните комисии”, допълни Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 10 години

Нещо с формата на член требва да бъде. Нали най.верните членове ще гласуват на тези избори.

8

журналист

преди 10 години

ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ-ЧЕНГЕТА СИ НАПРАВИХА ХОТЕЛИ С КРАДЕНИ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА И сега искат най доброто за тях , да работиш без пари. Мили ми прости Българи аз предлагам докато сте живи да гласувате за БКП-БСП-ДС. По този начин ще подсигурите своите деца, внуци и правнуци с бедност и мизерия. Хвала на такЪви родители и Пра-родители.

7

маалата сигантиа

преди 10 години

ЕПА НИА ОТ МААЛАТА ШЕ ГЛАСУЕМЕ САС ПО ЕДИН ЧЛЕН ОТ ТКЗС ТО. ТАКА НИ КАЗА ЕДИН ЧИЛЯК. ТОА ЧЛЕН ИМ ТРЕБАЛ НА ТЕА ДЕКА СА У ПАРЛАМАТА. ЧОВЕКО КАЗА ЧЕ ТЕА ЧЛЕНОВЕ ИМ ТРЕБАЛИ ОТИ ЩЕЛЕ ДА СИ ГИ БУТАТ У ДУПКИТЕ. САМО ЧЕ ЗАБРАВИИМЕ ДА ГО ПИТАМЕ ЧОВЕКО У. КОИ ДУПКИ ШЕ СИ ГИ ЗАВИРАТ ТЕА ЧЛЕНОВЕ ОТ ТКЗС ТО. АМА ШОМ ЧОВЕКО КАЗА НАЧИ ИМАТ ДУПКИ ДА СИ ГИ НАВИРАТ ЧЛЕНОВЕТЕ ОТ ТКЗС ТО. СИГУРНО И ДРУГИТЕ ТАКА ШЕ ГЛАСУАТ ТА ДАНО ИМ СТИГНАТ ЧЛЕНОВЕТЕ ОТИ Е ГРЕОТА ДА НЕ ИМ СТИГНАТ ЗА ДУПКИТЕ. СИГУР ИМА НОГО ДУПКИ.

fallback