Кристиан Вигенин. Снимка, архив - Булфото
fallback

Следващата седмица ще е готов анализ за ефектите за България от икономически санкции за Русия, съобщи пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин. На заседанието на парламентарната комисия по външна политика са обсъждани основно теми, свързани с Украйна, уточни той.

"Информирах за актуалните събития в Украйна, за повишеното напрежение в източните и югоизточните райони на страната, но и за готовността на руската страна да започне преговори в четиристранен формат – САЩ, Европейски съюз, Украйна и Русия с някои условия“, каза Вигенин.

Oще по темата
По думите му на Европейската комисия е било възложено да направи анализ на ефектите от икономически санкции за Русия върху страните членки на Европейския съюз. Ние имаме нашия собствен, който бе предоставен на достатъчно ранен етап. Този анализ вероятно ще бъде готов пред втората половина на следващата седмица, уточни външният министър.

"Сигурен съм, че анализът ще бъде широко обявен. Това са стъпки, които са по-скоро подготвителни, за ориентация на страните членки на ЕС и на институциите. Нашата надежда все пак е, че няма изобщо да стигнем до темата санкции”, добави Вигенин.

„Очертава се ясна позиция на ЕС, че за икономически санкции ще трябва да говорим, ако Русия навлезе с военни сили в източната част на Украйна, където по границата са струпани сериозни сили”, допълни министърът.

"Събитията в Украйна неизбежно засягат и икономиките на страните. И в момента е видно, че украинската икономика се свива, износът на Украйна за България намалява поради тези причини. Трябва да следим внимателно какво се случва, за да помогнем на българските фирми, които ще изпитват затруднения в периода, който предстои”, каза още Вигенин.

Само политическият и дипломатическият диалог може да доведе до стабилизиране на ситуацията в Украйна, смята той. 

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен Вигенин каза, че във визитата няма нищо извънредно и необичайно. Посещението е било планирано още във връзка с отбелязването на 10-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО, но поради ангажименти Расмусен не е успял да присъства на международната конференция в София.  Министърът посочи, че вероятно на срещата с генералния секретар на НАТО ще представим нашето виждане за ситуацията в Украйна.

Най-общо това, което бих споделил пред него, е, че нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции, отбеляза Вигенин.

Министърът е информирал комисията и за последните две заседания – срещата на външните министри на НАТО в Брюксел и неформалната среща на външните министри от Европейския съюз в Атина.

Комисията е запозната и с мерките, които Министерство на външните работи предприема в подкрепата на туристическия бизнес, издаването на визи и облекчаването на този процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Костинбродски

преди 10 години

Един голям *** ....същият като ПРЕЗИДЕНТА ПЛЮВНЮ в УКРАЙНА живеят над 300 000 БЪЛГАРИ

33

Анонимен

преди 10 години

Реши най-после какво искаш. Ту натам ту насам... Аман от бг продажни политици

32

Анонимен

преди 10 години

До 39Те на самообслужване тези няма да се оправят, трябват им надеждни самоeбачки, преди да ги докопа армията.

fallback