Херцогът на Кент принц Едуард и президентът Плевнелиев на церемонията. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и херцогът на Кент принц Едуард, който е на посещение у нас по покана на държавния глава, присъстваха днес на церемония в памет на загиналите в Първата световна война. Събитието се състоя на Британските военни гробища в Софийския централен гробищен парк.

В словото си президентът заяви, че общ дълг е споменът за жестокостите на войната да бъде съхранен през поколенията в името на един по-добър свят, изграден на основата на единството и разбирателството, съобщиха от прессекретариата на президента.

Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война, виждаме дългия път, който човечеството извървя през последните 100 години, подчерта в изказването си държавният глава. Според него горчивите спомени от две последователни световни войни задължават всички нас да градим една нова Европа, основана на човешката свобода, солидарността и просперитета за следващите поколения.

„Тишината и смирението на това свято място ни напомнят, че в скръбта и пред смъртта всички сме равни. Нека повярваме в помирението на нациите и в непреходното желание на човечеството за справедливост и мирно развитие“, заяви президентът.
 
„Отдавайки заедно почит към всички загинали, ние отправяме поглед към нашето общо бъдеще. Бъдеще, за чието съграждане нашите воини заплатиха най-високата цена“, заяви по време на церемонията принц Едуард.

Херцогът на Кент подчерта, че независимо, че почиват далеч от дома, тленните останки на британските воини са в британско гробище и болката за тяхната загуба в Обединеното кралство се споделя от хората в цял свят и върху това се гради помирението.

На церемонията взеха участие и представители на дипломатическите мисии, акредитирани в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase