Хасам Адемов Снимка: БТА

Бизнесът постепенно се отлепя от дъното, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Бургас, където пристигна за представяне на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

Първите симптоми за раздвижване на икономиката Адемов вижда в заетите 42 хиляди души в реалния сектор през януари, февруари и март. Министърът направи този коментар след журналистическо питане за това дали в бюджета ще има достатъчно средства за социални плащания.

Според Адемов всяка година трябва да има актуализация на тези плащания и да се търси баланс при увеличенията. Той самият отказа да обяви с колко точно ще поиска да се увеличат майчинските надбавки, но добави, че разчита на постъпления в бюджета от съживяването на икономиката.

На въпрос за идеята да се закрият детските ТЕЛК Адемов отговори, че предстои дебат по този казус. Истината обаче била, че липсват кадри в сектора. Проблемът ще се решава на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

По отношение на програмата за младежка заетост и приетия план за нея министърът каза, че тя е насочена към сегмента 15-24-годишни безработни. Проблемът не е само за България, а и за страните от целия ЕС. Като цяло в общността безработните от този сегмент са около 6 милиона души.

За разрешаването на проблема има програма до 2020-та година. Предвидени са и 6 милиарда евро за целия ЕС. За България средствата през първите две години ще са около 230 милиона евро.

От тях 55 милиона са европейско съфинансиране, а останалото е от Европейския социален фонд и национално съфинансиране. У нас безработните на възраст 15-24 години са около 35 хиляди души. Около 6000 от тях вече са ангажирани в програми за по-добро работно място, обучение или квалификация по приетия национален план.

Най-нисък е процентът на безработица в този сегмент на младежите, които са с висше образование. Около 44 процента от тази група са без работа, но имат средно образование. Останалите са с ниска квалификация или без образование, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase