Снимка: архив, БулФото
fallback

Съставът на ЦИК трябва да се увеличи с един човек и от 19 да стане 20 души. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Освен че текстовете влязоха бързо в пленарна зала, народните представители съкратиха и срока за правене на предложения между първо и второ четене, който ще изтече до 18 ч. в понеделник.

Целта е поправките да бъдат одобрени окончателно максимално бързо, за да има време президентът да издаде указ, с който да назначи още един представител на ДПС в комисията, защото движението се чувства ощетено от настоящето разпределение на квотите в ЦИК.

Oще по темата
Очаквано ДПС днес гласува „за” предложението на ГЕРБ, а депутатите от БСП и „Атака” бяха против или се въздържаха при гласуването.

Ако промените бъдат приети окончателно, съставът на ЦИК ще стане плаващ - с 18 души, предложени от парламентарните партии и по един от партиите с евродепутати.
 
От ГЕРБ предлагат членовете на ЦИК да могат да се сменят след всеки вид избор, в зависимост от състава на Народното събрание и Европейския парламент.

Промените се наложиха, след като президентът Росен Плевнелиев назначи шестима членове на комисията от ГЕРБ, с което според управляващите е отнел едно място от ДПС.

Заради това пък депутатите от БСП и ДПС първоначално отказаха да подкрепят кандидатурата на опозицията за заместник-председател на комисията, но след среща на кафе в Кърджали между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на движението Лютви Местан, от ДПС я подкрепиха и така съставът на ЦИК според настоящия кодекс е попълнен. За да върнат жеста към ДПС, от ГЕРБ внесоха промените в Изборния кодекс, за да получи движението още едно място.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова от БСП, която вече определи предложенията на опозицията като „едно правно нищо”, днес по време на дебата призова да се прецизират текстовете преди окончателното приемане на поправките, за да не се стигне до блокиране на работата на ЦИК.

Според Павел Шопов от „Атака” пък текстовете, с които се определя съставът на ЦИК, са толкова лоши, че трябва да се преосмислят генерално и да се  заложи нови философия с нова правна логика, „за да се реши този въпрос, защото поставя много мини и проблеми”.
 
„Ние предупредихме още в началото, че текстовете на кодекса са така направени, че няма да доведат  до нищо хубаво, имахме много критики, а президентът използва лошия текст, за да се възползва от него и да обслужи една предпочитана от него партия. Поправката, която сега се прави от ГЕРБ, ще направи текста малко по-добър, но той е толкова лош, че пак ще създава много проблеми”, коментира той.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева защити предложението на партията си, като обясни, че сега в Изборния кодекс съставът на ЦИК е регламентиран само за рамките на настоящия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Гербер

преди 10 години

Браво, вече ние ще управляваме заедно с ДПС, а червените здраво ще го издухат :)))

13

Анонимен

преди 10 години

всички други партии може да се разпаднат, но не и ДПС това е факт и всеки го знае, но никой не си признава.

12

ЛОРА

преди 10 години

ЕЙ,ХОРА,ГЛАСУВАЙТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ И НА ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИЗБОРИ,МОЛА ВИ,ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ,НЕЗАВИСИМО КОЯ,ЗАЩОТО СТАВА СТРАШНО.АЗ ЖИВЕЯ В Т.Н. СМЕСЕНИ РАЙОНИ,КЪДЕТО БЪЛГАРИТЕ СМЕ МАЛЦИНСТВО.ВСЕ ЕДНО ,ЧЕ ЖИВЕЯ В АНАДОЛА,НАВСЯКЪДЕ СЕ ЧУВА САМО ТУРСКА РЕЧ - В МАГАЗИНИТЕ,НА УЛИЦАТА,В ДЪРЖАВНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ/ОБЩИНАТА/СЕ ГОВОРИ И ОБСЛУЖВА САМО НА ТУРСКИ.ПОВЯРВАЙТЕ,УЖАСНО НЕПРИЯТНО Е,ЗАТОВА ГЛАСУВАЙТЕ ВСИЧКИ,ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДПС ВЕЧНО ДА УПРАВЛЯВА В БЪЛГАРИЯ.

fallback