Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Решението на НАТО да преустанови военния и гражданския диалог с Русия не засяга двустранното военно-техническо сътрудничество. България ще продължи да разчита на руската страна за поддръжката на изтребителите МиГ, съобщи министър Кристиан Вигенин в Брюкселу цитиран от БНР.

България не е единствената страна от НАТО, която ще продължи военно-техническото сътрудничество с Русия, а осигуряването на поддръжка и материали за МиГ-овете от руска страна никога досега не е било проблем за Алианса, обясни Вигенин.

„Нашите партньори много добре знаят с какви самолети ние разполагаме. За тях е много добре известно, че в голяма степен зависим от сътрудничеството с Русия“, каза външният министър.

Още по темата
Засега няма проблем с изпълнението на ангажиментите на Русия, посочи Вигенин.

По повод информацията за полети на руски самолети Вигенин подчерта, че въздушното ни пространство не е било нарушавано и че България не е сред страните, които искат подкрепа или засилено присъствие от страна на НАТО.

„На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа или допълнителни сили, които да се разположат на територията на България. Нашите военновъздушни сили се справят със ситуацията“, посочи Вигенин.

Не бива да се подценява решимостта на Алианса да отговори на бъдещи заплахи от Русия, но НАТО трябва внимателно да преценява решенията и действията си, за да не се окаже, че те са прибързани  и емоционални, заяви Вигенин. Това в никакъв случай не значи, че ние трябва да правим компромис, че не трябва трезво да оценяваме заплахите, които възникват, но в същото време разумно да преценяваме следващите стъпки за да не се окажем в позицията на организацията или страната, която вместо да работи за деескалация на напрежението, всъщност влиза в една спирала на взаимни обвинения, санкции, противопоставяне, посочи още той.

Външният министър съобщи също така, че България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна и ще изпрати наблюдатели за предстоящите там избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase