Снимка: Bulgaria On Air

Студената война никога не е свършвала, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Атлантическият клуб в България Соломон Паси.

„Имахме около 25 години, в които смятахме, че е свършила, но не е така. Това ще стане, когато петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН станат демократични държави”, заяви Паси.

Той подчерта, че за своите 65 години съществуване НАТО се оказва най-влиятелният и успешен военен съюз. По думите му са допуснати и редица грешки, довели до ситуацията в Крим днес.

„Една от тях е, че НАТО не покани Грузия за член в Алианса”, коментира Паси. По думите му в НАТО са се уплашили от Русия, с което са окуражили Путин да направи стъпка в Крим. Подобен акт на страна постоянен член на Съвет за сигурност на ООН формира сериозно притеснение за държавите в света, заяви още председателят на Атлантическия клуб в България.

„Голямата грешка в геополитиката е да смяташ, че гладът за нови територии на един диктатор ще се утоли с нови територии, напротив - той се увеличава”, подчерта Паси.

Според него икономическите санкции срещу Русия ще играят ролята на бумеранг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase