Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

Парламентарната група на БСП няма да иска прегласуване на текста, с който се сложи таван на разходите по потребителските кредити, съобщи червеният депутат Румен Гечев пред БНТ.

Миналата седмица парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

Депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството.

Това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Oще по темата
След приемането на текста по предложение на червения депутат Георги Кадиев се появиха настроения той да бъде прегласуван. Късно снощи обаче от левицата са се отказали от тази идея.

„Чисто хипотетично обаче не можем да изключим възможността друга парламентарна група да поиска прегласуване”, обясни днес Румен Гечев.

Гечев обясни, че бюджетната комисия и вносителите на промените в Закона за потребителския кредит не са предлагали таван за кредитите, защото опитът в Европа е показал, че не е ефективен.

„Сравнителни анализи показват, че когато има таван на бързите кредити, се създават проблеми за най-бедните, защото се ограничава достъпът им и до бързи кредити”, допълни депутатът.

По тази причина и идеята на авторите е била да има лицензиране на дейността на фирмите за бързи кредити, а не както досега - режим на регистриране, както и минимален капитал от 5 млн. лева. В доста европейски държави това е решило проблема с фирмите, които перат пари, коментира депутатът.

Гечев обясни още, че промените в законодателството в тази сфера са заимствани от Европа и беше сигурен, че те ще заработят и у нас. Депутатът е поел ангажимент днес в пленарната зала да предложи новите правила да влязат в сила до 1 месец след приемането на закона, а не както е записано в проекта – 3 месеца.

Законът няма обратна сила, т.е не важи за кредити, изтеглени преди текстовете да влязат в сила. Гечев обаче препоръча кредитополучателите да прегледат договорите си и ако там липсва клауза за наказателна лихва при предсрочно погасяване например, те спокойно могат да рефинансират своя кредит.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

мунчо

преди 10 години

Подобно непрекъснато обръщане на мнението на законодателя в процеса на гласуване прекалено много прилича на катаджийското "И кво праим сега?"

23

Анонимен

преди 10 години

няма щото си европросяк я колонията българия и къде що има новобогаташ и кредитен милионер заграбил онова което са построили родителите ти плюе на теб и те прави луд. НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ. ЗАЩИТЕТЕ ГРАЖДАНИТЕ ОТ МУТРЕНСКИТЕ СВОЕВОЛИЯ НА БАНКИТЕ

22

арматуриста

преди 10 години

От комунистическата мафия какво добро да очакваме?

fallback