Снимка: архив, Булфото
fallback

С гласовете на депутатите от ДПС и ГЕРБ правната комисия в парламента прие предложението на опозицията за промени в Изборния кодекс. От БСП бяха против, а представителите на „Атака” се въздържаха.

Решението на нито една парламентарна група не беше изненадващо. До консенсусната позиция между ДПС и ГЕРБ се стигна по време на среща „на кафе” в Кърджали между лидерите на двете партии Лютви Местан и Бойко Борисов, защото и двамата се чувстваха ощетени заради казуса с ЦИК.

Той пък последва от решението на президента Росен Плевнелиев  да назначи състав на комисията, в който даде едно място в повече на ГЕРБ, защото партията, макар и в опозиция, е най-силно представена в Народното събрание, но пък така ДПС получи място по-малко, отколкото смяташе, че й се полага. В крайна сметка двете партии се договориха и движението подкрепи номинацията на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК, а депутатите на Бойко Борисов върнаха жеста като внесоха промени в Изборния кодекс.

Oще по темата
Според измененията ЦИК ще бъде с един член повече, а съставът ѝ ще може да се обнови с нови попълнения след евроизборите в края на май.

След поправките ГЕРБ ще има 7 членове в новата комисия, която вече работи, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" - двама, а НДСВ и "Синята коалиция" - по един, защото имат евродепутати.
 
Въпреки че ДПС подкрепи промените, депутатът от движението Четин Казак, който е и председател на правната комисия, обясни, че текстовете не са прецизни и ще се наложи да се коригират между първо и второ четене.
 
„Ние не считаме, че действащият кодекс е съдържал неясни текстове, за съжаление обаче, президентът не постъпи съгласно него и назначи ЦИК в състав, който открито ощети ДПС, като го лиши от един от полагащите му се членове”, обясни Казак защо ДПС гласува „за” предложението на  опозицията.

От БСП повториха стария си аргумент, че единственият виновен за създалата се ситуация е Росен Плевнелиев и няма да го вадят от положението, в което е изпаднал, като подкрепят ГЕРБ.

„Едва ли има човек, който да не си дава сметка каква е целта на промените – да спаси от батака Плевнелиев, причината не е проблем в кодекса, а противоконституционният указ, който издаде. Това е много безумно - да се променя в същността си кодекса малко преди изборите. ГЕРБ не са ли забелязали, че ЦИК вече работи и то добре, взе важни решение, отметна голяма част от работата си”, коментира социалистката.
 
Според нея промените в Изборния кодекс, предложени от опозицията, са „едно правно нищо”.
 
Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева от ГЕРБ пък обвини, че кодексът е направен само за състава на настоящия парламент, а смисълът на всеки закон е да действа за необозримо бъдеще време.
 
„Ударите под кръста вече достигнаха до едно безконтролно ниво. Членовете на ЦИК заявиха, че забравят за това кой ги е издигнал и ще работят честно и прозрачно, и каква е тази битка за надмощие за един член в ЦИК,  така признаваме, че е от мнозинството в ЦИК зависят решенията й”, коментира Явор Нотев от „Атака” и се въздържа при гласуването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 10 години

Какво трябва ли?!Първо-България вън от ЕС!Второ-търсене на пазар на селскостопанска продукция,примерно зеленчукопроизводство,овощарство,животновъдство и т.н.на голям консуматор,може Русия,Иран,арабския свят и т.н.!Трето-възстановяване на преработващата и консервната промишленост за тази продукция!Четвърто-постепенно възстановяванена леката промишленост-облекла,обувки,средства за битта и предлаганесъщите за износ отново вън от ЕС! Но най-важно е ВЪН от ЕС!

43

arhar

преди 10 години

'Булгартабак' е купена през офшорни сметки , но Д. Пеевски и Данчо ментата мълчат по този въпрос .Като изходим от поговорката за крадеца, който викал ' Дръжте крадеца ' и като се знае как Данчо ментата и Д. Пеевски писаха закони срещу прането на пари от офшорни сметки, познайте кой е собственикът на 'Булгартабак' !

42

arhar

преди 10 години

Данчо ментата няма ли да каже кой стана собственик на 'Булгартабак' ? Дали не е някой , който уж имал депресия , а на практика чрез Д. Пеевски , Цв. Василев и Хр. Ковачки управлява държавата, като разтваря чадър и над Пешо сумиста, Брендо, Златко баретата и Маргините ?

fallback