Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА
fallback

"Като държавен глава аз свърших добре работата си - спазих и Конституцията, и закона", обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението на БСП и ДПС да внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради указа, с който бяха назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както Dnes.bg съобщи, двете управляващи партии смятат, че документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията. БСП и ДПС се ядосаха на президента заради указа, с който  назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", категоричен бе държавният глава.

Oще по темата
Той посочи, че в ЦИК трябва да има баланс. "Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, посочи държавният глава.

Той допълни, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

"Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г.?", попита Плевнелиев, който продължи:

"Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Тя двукамарна ли е или еднокамарна? Кога е била двукамарна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира".

Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали споровете около ЦИК ще се отразят върху провеждането на европейските избори.

"Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона", заключи президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. "Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

Иво

преди 10 години

С неговата потресаваща скромност, г-н Президентът на Републиката отново е за пример на стадото, на което е пастир, отец и вдъхновител. Към знаменитото "Аз съм един от най-големите математици на България!"(макар, че никой не е виждал статия от него, камо ли книга) се прибавя и "...свърших добре работата си за ЦИК". Браво, Роско, браво Плевналиев, браво Халкидическ! Ти ще бъдеш и най-бързо забравения президент на РБ!

155

Костинбродски

преди 10 години

***...... отивай да спиш при МУТРАТА.....

154

Анонимен

преди 10 години

Страшимиров се опитва да даде обяснение защо постъпва така запасният майор Коста Янков, ръководител на военната организация, известен със своята дисциплинираност и идейна чистота като комунист /вижте по-долу кратка автобиография на пловдивчанина/.Всъщност майор Янков е бил в целия си предшестващ живот един от най-отчаяните български шовинисти (от голямата група на офицерите-македонци, в българската армия).Баща му, полковник Янков, бил и най-експанзивна фигура в дворцовата група на македонците офицери. През 1902 година, когато дворецът подбужда известното провокаторско горноджумайско

fallback