Виктория Нюланд. Снимка: Reuters
fallback

Топдипломат от САЩ идва на изненадващо посещение у нас. Дясната ръка на президента Барак Обама по европейските въпроси - Виктория Нюланд, ще се срещне на четири очи с премиера Пламен Орешарски утре, пише в. „Стандарт“.

 Помощник-държавният секретар на САЩ за Стария континент и Евразия ще се срещне и с външния министър Кристиан Вигенин. Възможностите за по-твърди ходове на България спрямо Кремъл заради кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия ще бъде една от основните теми на разговорите, съобщават източници на вестника.

Oще по темата

Според официалното съобщение на Държавния департамент по време на срещата ще се обсъждат и развитието на икономическо партньорство между двете страни, както и усилията на България за енергийна диверсификация.

Нюланд пристига у нас веднага след посещението си в Кишинев. Там тя ще се срещне с високопоставени представители на правителството на Молдова, с които ще обсъди "двустранни и други външнополитически въпроси, сред които стратегическия диалог САЩ - Молдова, енергийна и икономическа подкрепа". На 1 април Нюланд пристига в Брюксел. Там тя ще се присъедини към Джон Кери на срещата на външните министри на НАТО.

В момента САЩ настояват за въвеждането на по-строги икономически санкции срещу Русия след присъединяването на Крим, докато ЕС като цяло, както и отделни страни членки, демонстрира нежелание за подобна инициатива, опасявайки се от негативни последствия за собствените си икономики.

Dnes.bg припомня, че през февруари Виктория Нюланд трябваше да се извини на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкри неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза. "Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд в разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат как да се уреди украинската политическа криза.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна. "Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

376

болгар

преди 10 години

Орешарски отново предаде националните интереси като се срещна с госпожа Нюланд. Същата е поискала от премиера да наложим санкции на Русия и да наша територия да бъдат разположени американски воойски и ракетни установки който да са насочени към Крим. До кога ще слугуваме на американците докога ще им се дупите господа управляващи

375

сърбия

преди 10 години

510, украйна и русия да но не и сърбия. не забравяй че сърбия е удряла нож в гърба на българия десетки пъти. нападат ни след съединението, подло предателство след края на балканската война / сърбифицират македония. некои неща не се прощават. сърбите не са ни братя. разграничавай русия от сърбия

374

Анонимен

преди 10 години

Този път наистина прекалиха хамериканците, тая трябва да поднесе извинения на България и да поиска нашата помощ за излизане от тази трагикомична ситуация с Украйна, за повторно сближаване с Русия, и ние да им помогнем, но в замяна на нещо, за какви диверсификации говорят, не дават да се купува газ от Иран и само ни притискат за техни смешни интереси, от които губим!!! Ало управляващи, кажете на тая фукла, че минаха всякакви граници на двуличие и куртоазия

fallback