Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА
fallback

Не виждам основание Централната избирателна комисия да променя броя на членовете си, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, засягащи състава на комисията.

Според бившите управляващи справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-то Народно събрание, е: ГЕРБ да има 7 членове, БСП - 6, ДПС - 3, "Атака - 2.

Oще по темата
Станишев припомни, че БСП готви жалба до Конституционния съд срещу указа на президента за състава на ЦИК. „Това, което ГЕРБ прави, измъква г-н Плевнелиев от тази каша, която той забърка, в угода на политическите интереси на ГЕРБ“, каза Станишев. Според него парламентът трябва да излезе с „тълкувателен закон“, за да разясни правилата на президента.

Българинът не се интересува от състава на ЦИК, а от закона за банките, заяви Станишев по повод законодателните промени, засягащи потребителските кредити.

Според него важните теми са „пребалансирането на икономиката и възстановяването на справедливостта – това е дневният ред, а не изкуственият, който създава г-н Плевнелиев“, заяви той.

Спорът с разпределението на местата в ЦИК се разрасна след подписания от президента Росен Плевнелиев указ, с който той разпредели квотите в комисията. От ДПС и БСП го обвиниха, че е дал едно място повече на ГЕРБ за сметка на движението.

След като обаче се разбра, че БСП няма нагласата да прави промени в кодекса, ДПС се отказа от битката за трето място в ЦИК и подкрепиха номинацията на ГЕРБ за зам.-председател в комисията. След това ГЕРБ върна жеста, като внесе поправки в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

елеганс

преди 10 години

Не се ли убедихме,че този човек не е за поста си и трябва да бъде разкаран възможно най-скоро?

29

елеганс

преди 10 години

Не се ли нагледахме на гафовете на президента със всеки изминал ден?

28

Иво

преди 10 години

Пази Боже,сляпо да прогледа!

fallback