Снимка: архив, Булфото
fallback

Внасянето на промените от ГЕРБ в Изборния кодекс, с които да се промени броят на представителите на отделните политически сили в ЦИК, е опит "да се замаже нарушението", с което беше отнето едно място от ДПС, обяви депутатът Мустафа Карадайъ.

Както вече Dnes.bg ви информира вчера, ГЕРБ изненадващо внесе предложение за изменение в кодекса. Според бившите управляващи ощетяването на ДПС може да бъде избегнато, ако съставът на ЦИК за парламентарно представените партии е четно число.

Oще по темата
Според тях справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-то Народно събрание, е "18", а не настоящите 19. Така според сметките ГЕРБ ще имат 7 членове, БСП - 6, ДПС - 3, "Атака" – 2.

Спорът с разпределението на местата в ЦИК се разрасна след подписания от президента Росен Плевнелиев указ, с който той разпредели квотите в комисията. От ДПС и БСП го обвиниха, че е дал едно място повече на ГЕРБ за сметка на движението. След като обаче се разбра, че БСП няма нагласата да прави промени в кодекса, ДПС се отказа от битката за трето място в ЦИК.

"Ние обявихме, че няма да имаме законодателна инициатива по казуса и от тази гледна точка не сме искали никой да внася закони. В конкретния случай явно има оценка, че картината, която е в момента, е несправедлива, ние обявихме, че е и незаконна, само че ние няма да правим драми, независимо от това дали някои ще подкрепя законопроекти или не, явно казусът остана в полето на личните възприятия", коментира днес Карадайъ.

"Търси се опит да се замаже нарушението, което се получи с отнетото място на ДПС в ЦИК", добави той без обаче да отговори на въпроса дали депутатите от ДПС ще подкрепят предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, нито дали ще се включат в искането на БСП за жалба до Конституционния съд заради указа на президента.

"Ние считаме, че двете неща не си противоречат, промените на ГЕРБ и искането до КС не си противоречат, а напротив – и двете неща се опитват да замажат получената ситуация", коментира Карадайъ.

Според него всяка инициатива за решаването на „въпроса е ангажимент и воля на всички онези, които считат себе си за съучастници в казуса”.

"Ние не сме подкрепяли ГЕРБ вчера, а изпълнихме закона", обясни той защо народните представители от движението подкрепиха кандидатурата на опозицията за заместник-председател на ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

Този Карадайъ е нещо като "острието" на ДПС. Когато от етническата партия искат да прокарат някой важен за тях закон, пускат този мишок да го предложи. Когато трябва да се каже нещо остро на конкурентите, отново пускат него и другия - Хафъзов. Ако обаче трябва да се потърси дипломатичност или да се намекне нещо на други партии, тогава излиза Местан и със завъртян философски език си изразява недоволството, но с мисълта да потърси решение с партньорите в парламента. Всичко е политика на този свят.

17

Анонимен

преди 10 години

комунистическо изчадие да говори за замазване на гаф?! Че вие сте създадени от гаф бе ДПС ! :) Цялата ви партия е един ГАФ! но като сме почнали , каде е Пеевски ДПС? Защо този човек не е нито един ден в парламента? А онзи крадец Бисеров каде е той ? Замазвате гафове май а ? :) Копелтии сте вие , долни псевдотурци измикяри !! Гафове замазвали от ГЕРБ а вие ?! Вие толкова огромни мащабни гафове направихте за последните 10 месеца , някой да ви пита що мажите?

16

Анонимен

преди 10 години

Спасението е да не се гласува за нито една от тези партии и да бъдат изхвърлени на бунището на историята.

fallback