Архив: Булфото

Проекторешение за налагане на мораториум върху всички принудителни вземания на гражданите от страна на частни съдебни изпълнители внесоха независимите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев. Проекторешението е изготвено от „България без цензура”, за която двамата депутати работят вече.

В документа се предвижда контролът по изпълнението на мораториума да се възложи от парламента на Министерския съвет до промяна на нормативната база.

Нашето предложение е МС да администрира този тип отношения, докато не се направи адекватно законодателство, което да защитава потърпевшите и бизнеса от такъв тип злоупотреби. Много са ужилените хора, които се оплакват навсякъде в страната, каза Светлин Танчев.

Още по темата
Според него хората не са достатъчно защитени, засегнатите лица не се уведомяват навреме, липсва адекватна правна защита.

Има заведени над 1 милион дела за период от седем години, 280 са приключени, предстои да бъдат взети 12,6 милиарда от банките, които са кръвопийците на народа, заяви Ангел Славчев, заместник-председател на „България без цензура”.

Според него банките злоупотребяват с това, че запорират сметки на пенсионери и хора на социални помощи, а нямат право да го правят.
 
Славчев съобщи, че от ББЦ ще инициират създаването на комисия следващата седмица, която да изслуша всички страни по темата.

Има сериозни възражения в обществото. Хората в момента имат много малко възможности да се защитят при принудително изпълнение. Първата мярка е този мораториум, каза Румен Йончев.
 
Той обяви, че законът се подкрепя и от други депутати като Страхил Ангелов от БСП, а по-рано и самият социалист го потвърди. От своя страна и ББЦ ще подкрепи неговите идеи за промени в Закона за частния съдебен изпълнител, особено в частта за това общинските и държавните дружества да нямат право да наемат частни, а да работят само с държавни съдебни изпълнители.

Славчев допълни още, че зад този мораториум стои и ВМРО, и Граждански контрол, и асоциацията на хората, ужилени от банките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase