Снимка: архив, Булфото
fallback

Водачите на автомобили да плащат по-солени глоби за инцидент на пътя през почивните дни. Това е само едно от направените предложения по време на втората кръгла маса, посветена на изработването на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

"В някои държави, например в Австралия, глобите за нарушения по пътищата са по-високи от тези през делничните дни. Защо да не го въведем и у нас?! Ние "малтретираме", грубо казано, товарния транспорт, като ограничаваме неговото движение, за да ни е по-удобно и комфортно да шофираме. В същото време обаче има шофьори, които си позволяват точно в тези дни да нарушават закона", заяви Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите с безопасността на движението.

Кесяков предлага също така двойно по-строги наказания при ПТП и за водачите със спътници в колата. През 2013 г. 163-ма пътници са убити при катастрофи, за които не са имали никаква вина. Най-често става дума за членове на семейството, които водачът на автомобила е превозвал.

Напоследък освен младите шофьори проблем на пътя създавали и възрастните – най-вече заради забавените си реакции и по-лоша оценка за ситуацията на пътя.

"Всяко трето ПТП е на завой, явно шофьорите масово не могат да завиват", коментира още Кесяков, цитиран от в. "Монитор".

Според него е наложително онези, които предизвикат такъв инцидент, да бъдат изпращани на опреснителен шофьорски курс.

Следващата седмица ще бъдат създадени 4-5 работни групи, които ще пишат различните части от новия закон. Те ще имат на разположение около 4 месеца, след което текстовете ще бъдат обединени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

dsdsa

преди 10 години

Ако всяко трето птп е на завой, то другите 2 са на прав участък...значи на шофЕрите им е по-трудно да карат направо, отколкото да завиват....аз така ги виждам нещата...

105

Анонимен

преди 10 години

през делниците ще имали намаление.въртят сучат все здп променят всичко друго оправиха кавали такива

104

етццц

преди 10 години

нещастници има си закон дасе спазва ...,аа колкото до тоя боклу к кесяков да се завре някаде и даси мълчи мужитурка .омръзна ми от простотия в тази държава

fallback