Снимка: Reuters

Ако бъдат наложени мащабни икономически санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, е абсолютно сигурно, че от тях ще бъдат засегнати малки страни като България, защото те ще се отразят крайно негативно на търговския обмен на страната ни с Украйна и Русия. Оказва се, че кризата в Украйна е причина за спирането на преговорите за намаляване на цената на руския природен газ за България. Това каза пред БТА проф. Наталия Бекярова - преподавател в катедра "Национална и международна сигурност" във ВА "Г.С. Раковски".

Възможно е допълнително да се усложни ситуацията около строителството на "Южен поток". Най-вероятно ще намалее потокът на туристи предимно от Украйна, прогнозира тя. Всичко това е сериозен удар срещу България, срещу българския бизнес и разбира се срещу хората, които изкарват прехраната си от дейности, свързани с този бизнес, прогнозира Бекярова.

Още по темата
Отделянето на Крим преди всичко ще засили несигурността в Черноморския регион и за дълги години ще бъде причина за напрежение в отношенията между Киев и Москва. Това ще се отрази на всички страни в региона и преди всичко на процесите на стабилност. Най-осезателно ще претърпят промяна военно-политическите, търговско-икономическите и културните връзки между държавите в региона, каза още проф. Бекярова.

Според нея след едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г., след решението на Международния съд през 2010 г. , че това не противоречи на международното право, подобни прецеденти вероятно ще зачестят.

Принципно разликата между Косово и Крим не е голяма, защото и в двата случая грубо се нарушава международното право и териториалната цялост на една суверенна държава, смята Бекярова.

„Не е ли редно да си зададем въпроса в колко държави има население, което би желало да стане част от друга държава? Какво би могло да се случи и в България, за която по традиция налагаме клишето, че е остров на стабилност?“, посочва Бекярова.

Според нея евентуална бежанска вълна от българското население, живеещо в Украйна, което да потърси сигурност у нас, няма да се случи. „Те отдавна са наясно, че България няма възможност да им осигури домове, работа и социална сигурност, от която се нуждаят. Равносметката от първите опити за преселване в България от началото на 90-те години показа именно това“, каза Бекярова.

За това кой е спечелил от кризата в региона Бекярова казва, че на пръв поглед единствено Русия е спечелила, защото разширява стратегическия си плацдарм в зоната на Черно море и в целия Черноморски регион, респектира сепаратистките настроения сред държавноправните субекти на Руската федерация в Северен Кавказ. Освен това Москва ще престане да плаща арендата от близо сто милиона долара годишно за базите на руския Черноморски флот на украинска територия.

В същото време губещите от кризата са твърде много, защото е сериозно разколебано доверието в международната общност, в основите на международния ред и сигурност, посочва Бекярова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase