снимка: Bulgaria On Air

„Трябва да се ускори изграждането на интерконекторните връзки. Само това ще покаже каква е позицията на България относно Украйна. Подобна стъпка е в национален интерес и може да обедини всички политически сили около една обща кауза“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов.

Припомняме, че преди седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че предстои в края на този месец да влезе в действие интерконекторът с Румъния, изграждан в последните години.

Ускоряват се също така плановете за изграждане на нова връзка с Гърция, респективно свързването с трансатлантическия южен газопровод.

„В разговори сме с Турция за изграждането на интерконекторна връзка с Турция. Ще се изгради такава връзка и със Сърбия, с което мисля, че ще диверсифицираме или ще създадем предпоставка за диверсифициране на газовите източници“, обясни премиерът.

Според Спасов страната ни има пълно основание да се притеснява за икономическото си бъдеще, ако застане срещу Русия в казуса с Украйна. „Също така е много притеснително изказването на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, че ще затвори проливите за руски товарни кораби. В това изказване има дълбок смисъл.

Според законодателството Турция може да направи подобна стъпка само ако е в състояние на война. От друга страна, ако те си позволят тази мярка за руски кораби, могат в един момент да решат да затворят Босфора и за български“, заяви Минчо Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase