Снимка: Bulgaria on Air
fallback

Президентските укази относно избора на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) са конституционносъобразни и няма основания да се смята обратното.

Това заяви в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air докторът по конституционно право и член на гражданския съвет на Реформаторския блок Атанас Славов.

„Чрез тези си укази президентът защитава принципа на пропорционално представителство в комисията, упражнявайки правото, дадено му от Изборния кодекс. Освен това според кодекса при липсата на един зам.-председател, той трябва да бъде избран от партия, различна от досега обявените, а такава партия е само ГЕРБ”, поясни Славов.

Той открои два основни принципа, които трябва да се следват при съставянето на ЦИК – пропорционално представителство и недопускане на доминация на една партия или коалиция при вземането на решения.

„Това се прави не само за да се спази процедурата и крехкия баланс между политическите сили, но и за да се ползва комисията с доверието на гражданите, което е по-важно”, отбеляза конституционалистът.

„ЦИК трябва да бъде професионална институция, неподвластна на текущата политическа ситуация. За това има препоръки от Венецианската комисия, а Съветът на Европа издаде цял кодекс за коректното провеждане на избори, който застъпва именно тази теза”, каза той.

В европейския кодекс се предлага и по-малко от половин година преди избори да не се правят промени в изборното законодателство, каквото на практика стана у нас.

„Промяната на Изборния кодекс беше именно за да се промени ЦИК и основният резултат от приемането му е смяната на комисията 2 месеца преди изборите, което не трябваше да се допуска”, смята Славов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

violeto3455

преди 10 години

Изборът на състава на ЦИК било конституционносъобразни, защо тогава една партия се толерира за сметка на останалите?

22

Анонимен

преди 10 години

Тези тролчета са накацали като мухи на мед. Едва ли опорните точки на Моника искат да се работи само за бройка, но толкова им стигат възможностите на хората, те не са виновни, че мозъкът им може само това да роди. В парламента им написват всичко черно на бяло, служат си и с цветни химикалчета, а тук...Глад за мисъл има, господа. Страхотен глад за мисъл. И ромската общност може така, но за коалиционни фенове не говори добре. Стягате редиците и се учете, че след изборите няма да има хляб за вас.:)

21

вихър

преди 10 години

Росен Плевненлиев не е президент на България той е президент на една престъпна организация,която се намира под прикритието на политическа партия ,унищожила хиляди човешки съдби и обезнадеждила отвсякъде българите ! Тази партия незаслужено се нарича Герб ,Господ да ни пази от тях !

fallback