Снимка: БТА

Русия нареди да бъдат ескортирани напускащите Крим украински войници. Решението на Москва касае 61 души от парашутистка бригада, които са пристигнали в Крим за учения през февруари и искат да възобновят службата си в украинската армия.

Проруските лидери на Крим настояваха войниците, напускайки, да оставят екипировката си, но руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войниците могат да напуснат Крим със собствените си превозни средства. Те ще бъдат ескортирани до границата от руска военна полиция.

Същевременно според непотвърдени сведения руските ВМС са завзели единствената украинска подводница "Запорожие". Според руската телевизия "Канал 5" кораби от руския Черноморски флот обградили подводницата в залив близо до Севастопол и използвали шокови гранати. Според други информации от руски медии, командирът на подводницата я е предал на руския Черноморски флот.

Това става след като в четвъртък руски военни превзеха три украински бойни кораба - корветите "Тернопол", "Луцк" и Хмелницки", отбелязва ДПА.
По данни на правителството в Крим до момента на страната на Русия са минали 72 украински военни поделения, включително шест бойни кораба и 25 спомагателни съда.

Украинското министерство на отбраната заяви, че войниците, които се прибират от Крим, ще бъдат посрещнати добре и няма да се отнасят с тях като с дезертьори, а като с герои, предаде  Франс прес.

Министерството уточни, че се стреми да се бори с  дезинформацията по тази тема, "която се разпространява от руските специални служби". Дезинформацията цели да внуши идеята, че "поделенията, които напускат полуострова и отиват на континента, ще бъдат разформировани, а украинската прокуратура ще съди всеки от войниците им за държавна измяна", посочва министерството в сайта си.

Министерството категорично отрече тези твърдения и добави, е служещите в Крим войници "са истински герои за всички украинци". Властите в момента проучват на най-високо ниво възможността да им се даде статут на ветерани и съответните социални придобивки "за проявена съпротива и смелост".

"Никой от войниците в Крим - патриоти, които не измениха на клетвата си за вярност към украинската нация - няма да бъде забравен", се казва в изявлението, подписано и от украинския генерален щаб.

Няколкото хиляди украински войници в Крим, които бяха обградени в базите или на корабите си, до момента са отстъпвали без влизане в бой под натиска на руските и проруските сили, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase