Снимка: АБВ

Лидерът на АБВ Георги Първанов призова ДПС да „почива на резервната скамейка“ заради „преяждане с власт“. Президентът (2002-2012 г.) съобщи, че формацията му няма да се коалира с партията на Лютви Местан.

„ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление“, коментира той по време на посещението си в старозагорското село Братя Даскалови.

Първанов даде и определение на сегашната власт – "Тайна коалиция". По думите му по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила.

Освен с ДПС, формацията на Първанов няма да се коалира и с „Атака“. „С партия „Атака“ коалиция не е далновидна, защото те не са сериозни, не са последователни, не са стабилен партньор, могат да взривят държавата във всеки един момент и от това не се печели", изброи мотивите си президентът.

Той изрази надежда при следващите парламентарни избори АБВ да е политическата сила, която да определя коалицията.

„Иска ни се да управляваме самостоятелно и аз смятам, че най-доброто за една държава е да има самостоятелно управление. Опитът обаче показва, че в България сме много разпилени като политическа подкрепа и затова трябва да имаме добра коалиционна култура. Онзи, който ви каже - аз няма с никого да правя коалиция - или ви лъже, или има нещо друго предвид“, каза още лидерът на АБВ. 

Първанов коментира и скандалите около определянето на състава на ЦИК, като ги определи като „детинска игра“.

“Ако бях по-снизходителен, щях да кажа, че е детинска игра – президент и парламент да си правят такива махленски номера. Това е престъпление, това е обидно за държавата. Така не се управлява“, обобщи лидерът на АБВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase